Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenOok na het stookseizoen kan je energie en geld besparen. Vooral op warm water en elektrische apparaten, zoals de koelkast en de airco, kan je flink besparen.
10 tips om energie en geld te besparen in de warmere maanden
Net als verwarmen, kost ook koelen veel energie. Zorg dat je huis koel blijft als het warm weer is. Zonwering aan de buitenkant van je huis werkt het best. ‘Vergroen’ ook je tuin of balkon. En zet ramen (en deuren) in de nacht tegen elkaar open.
Airco’s verbruiken erg veel stroom. Ook als je een airco hebt, is het verstandig ervoor te zorgen dat je huis zo koel mogelijk blijft. Op deze manier hoeft de airco niet zo hard te werken of nog beter: niet aan.
Warm water is erg duur. Douch maximaal 5 minuten (in plaats van 9 minuten zoals de meeste Nederlanders doen) en douch niet elke dag.
Tip: monteer een waterbesparende douchekop en gebruik een douchetimer.
Heb je warm water nodig om te wassen of te spoelen? Vul de gootsteen of een teiltje. Was je handen met koud water.
Een wasdroger gebruikt veel stroom. In de zomer kan je de was prima aan de waslijn drogen. Hang de was het liefst buiten. De was wordt er witter, zachter én frisser van. En het scheelt vocht in huis.
Sommige elektrische apparaten gebruiken veel stroom, zoals bijvoorbeeld deze: airco, biertap, airfryer, bubbelbad (in de tuin), vijverpomp en zwembadpomp, groot tv-scherm (vooral lcd en plasma). Zoek ze op en gebruik ze zo min mogelijk.
De koelkast en vriezer vragen bij warm weer extra stroom. Heb je een koelkast of vriezer die ouder is dan 10 jaar? Vervang deze door een nieuwe met een groen energielabel.
Heb jij een tweede koelkast of vriezer staan? Gebruik deze dan het liefst niet of zo min mogelijk. Zet het apparaat uit als deze leeg is.
Vooral in de zomer is het vaak heerlijk om ’s avonds buiten te zitten. Heb je tuinverlichting, zorg dan voor led-lampen en laat de verlichting niet onnodig branden.
Heb je een slimme meter? Dan kun je een energiedisplay aansluiten. Je ziet direct hoeveel gas en stroom je gebruikt. Dit helpt je om energie te besparen.
Ga voor meer handige bespaartips en inspirerende persoonlijke verhalen van huurders naar www.woonbond.nl/haalenergieuitjerekening
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel