Energiebespaartips - de zomer editie

Hou je huis koel, dan hoeft de airco niet hard te werken of beter: niet aan.
Hou je huis koel, dan hoeft de airco niet hard te werken, of beter: niet aan.

Ook na het stookseizoen kan je energie en geld besparen. Vooral op warm water en elektrische apparaten, zoals de koelkast en de airco, kan je flink besparen.

10 tips om energie en geld te besparen in de warmere maanden

  • Hou je huis koel

Net als verwarmen, kost ook koelen veel energie. Zorg dat je huis koel blijft als het warm weer is. Zonwering aan de buitenkant van je huis werkt het best. ‘Vergroen’ ook je tuin of balkon. En zet ramen (en deuren) in de nacht tegen elkaar open.

  • Gebruik de airco zo min mogelijk

Airco’s verbruiken erg veel stroom. Ook als je een airco hebt, is het verstandig ervoor te zorgen dat je huis zo koel mogelijk blijft. Op deze manier hoeft de airco niet zo hard te werken of nog beter: niet aan.

  • ​Douch minder vaak en kort

Warm water is erg duur. Douch maximaal 5 minuten (in plaats van 9 minuten zoals de meeste Nederlanders doen) en douch niet elke dag.
Tip: monteer een waterbesparende douchekop en gebruik een douchetimer.

  • Laat de warme kraan niet stromen

Heb je warm water nodig om te wassen of te spoelen? Vul de gootsteen of een teiltje. Was je handen met koud water.

  • Droog de was buiten

Een wasdroger gebruikt veel stroom. In de zomer kan je de was prima aan de waslijn drogen. Hang de was het liefst buiten. De was wordt er witter, zachter én frisser van. En het scheelt vocht in huis.

  • Ga op zoek naar stroomslurpers

Sommige elektrische apparaten gebruiken veel stroom, zoals bijvoorbeeld deze: airco, biertap, airfryer, bubbelbad (in de tuin), vijverpomp en zwembadpomp, groot tv-scherm (vooral lcd en plasma). Zoek ze op en gebruik ze zo min mogelijk.

  • Vervang de koelkast en vriezer na 10 jaar

De koelkast en vriezer vragen bij warm weer extra stroom. Heb je een koelkast of vriezer die ouder is dan 10 jaar? Vervang deze door een nieuwe met een groen energielabel.

  • Tweede koelkast weg

Heb jij een tweede koelkast of vriezer staan? Gebruik deze dan het liefst niet of zo min mogelijk. Zet het apparaat uit als deze leeg is.

  • Ga zuinig om met tuinverlichting

Vooral in de zomer is het vaak heerlijk om ’s avonds buiten te zitten. Heb je tuinverlichting, zorg dan voor led-lampen en laat de verlichting niet onnodig branden.

  • Plaats een energiedisplay

Heb je een slimme meter? Dan kun je een energiedisplay aansluiten. Je ziet direct hoeveel gas en stroom je gebruikt. Dit helpt je om energie te besparen.

Ga voor meer handige bespaartips en inspirerende persoonlijke verhalen van huurders naar www.woonbond.nl/haalenergieuitjerekening

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen