Energierekening

Vrouw bekijkt energierekening

De energierekening is ingewikkeld. Er staan veel verschillende posten op. En energiebedrijven gebruiken er ook niet altijd dezelfde woorden voor. Doordat de energierekening zo ingewikkeld is, kan het moeilijk zijn te achterhalen hoeveel je voor energie betaalt en hoeveel je kunt besparen.

De maandelijkse en jaarlijkse energierekening

Er zijn 2 soorten energierekeningen:

  • maandelijks verbruikskostenoverzicht
  • jaarlijkse eindafrekening

Elke maand betaal je een vast termijnbedrag aan je energieleverancier. Dit bedrag is gebaseerd op je jaarverbruik gedeeld door 12 maanden. Daarnaast krijg je elke maand een verbruikskostenoverzicht van je energieleverancier. Daarop staat wat je die maand gebruikt hebt aan energie en hoeveel dat heeft gekost. In de zomermaanden is dit bedrag lager dan het termijnbedrag en in de wintermaanden hoger dan het termijnbedrag.
Elk jaar krijg je een eindafrekening van je energieleverancier. Daarop staat wat je het afgelopen jaar aan energie gebruikt hebt. Bovendien berekent de energieleverancier dan of je maandelijks te veel of te weinig betaalt hebt, en of je geld terug krijgt of moet bijbetalen. Bij de jaarafrekening doet de energieleverancier ook een voorstel voor een nieuw termijnbedrag per maand. 

Welke posten staan op mijn energierekening?

De maandelijkse en jaarlijkse energierekening heeft de volgende onderdelen:

  • Verbruikskosten (variabele leveringskosten)
  • Vaste leveringskosten
  • Vaste netbeheerkosten
  • Belastingen en heffingen

Deze posten staan meestal 2 keer op je energierekening, bij gas (of warmte) en bij stroom.
Precieze uitleg over elk onderdeel op je energierekening vind je op de website van de Consumentenbond en MilieuCentraal.

Hoeveel invloed heb ik op mijn energierekening?

Je hebt invloed op de verbruikskosten en op de belastingen die je daarover betaalt.
Op de vaste kosten (voor levering en netbeheer) heb je geen invloed. De vaste kosten zijn ongeveer €560. Van de overheid krijg je een fors bedrag (€785 in 2022) van de energiebelasting terug via de zogenaamde ‘vermindering energiebelasting’. Deze teruggave is €225 hoger dan je vaste lasten.
Daarnaast krijg je in november en december van dit jaar (2022) €190 korting van de energieleverancier op je energierekening, omdat op dit moment de energieprijzen extreem hoog zijn. Dit bedrag krijgt iedereen die een eigen elektriciteitsaansluiting (kleinverbruiksaansluiting) heeft.
Je energierekening wordt op dit moment dus geheel bepaald door je energieverbruik.

 

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen