Energieverbruik en kosten

Hand stelt thermostaat in op 19 graden
Je gedrag bepaalt deels je energieverbruik

Hoeveel je voor energie betaalt, is afhankelijk van je energieverbruik en van het energiecontract dat je hebt.

Wat is mijn energieverbruik?

Je energieverbruik is natuurlijk afhankelijk van je gedrag (en het gedrag van je huisgenoten). Maar ook van je woning en de installaties en apparaten die je in huis hebt. Het meeste betaal je voor het verwarmen van je woning. Hoe beter je huis geïsoleerd is, hoe lager je energieverbruik voor verwarmen is. Daarnaast maakt het uit of je in een appartement woont, in een rijtje op een hoek of in een tussenwoning, of dat je een vrijstaand huis hebt.

Wat jij aan energie verbruikt, vind je op de jaarlijkse eindafrekening die je van je energieleverancier krijgt. Soms krijg je die per post, maar meestal moet je inloggen op de website van de energiemaatschappij om je rekening te bekijken. Op de eindrekening staat wat je in een heel jaar aan gas of warmte, en/of aan stroom hebt gebruikt. In de herfst en winter gebruik je meestal veel gas of warmte en in de lente en de zomer minder. De stroomrekening is meestal elke maand ongeveer even hoog.

Wat voor energiecontract heb ik?

Jouw energieverbruik vermenigvuldigd met de energieprijs waarvoor jij een contact hebt afgesloten, bepalen de hoogte van jouw energierekening. Er zijn 2 type contracten. Welk contract jij hebt afgesloten, kun je navragen bij je energieleverancier.

  • Vast contract: voor een bepaalde periode (1 of meer jaar) ligt jouw energieprijs vast, terwijl de marktprijs van energie wel wijzigt.
  • Variabel contract: de energieprijs die je betaalt, kan omhoog en omlaag gaan met de marktprijs van energie.

Op dit moment kan je bij de meeste energieleveranciers alleen een variabel contract afsluiten.
Let op: Er is een prijs voor gas (in m3), een prijs voor warmte (in GJ) en een prijs voor elektriciteit (kWh). 

Wat betaal ik per maand aan energie?

Je betaalt maandelijks een termijnbedrag. De energieleverancier doet een voorstel voor dit bedrag. Het termijnbedrag is ongeveer het jaarbedrag gedeeld door 12 maanden. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag dat na een jaar ongeveer gelijk is aan het totale bedrag dat je moet betalen. Vaak kun je zelf het termijnbedrag iets lager of iets hoger instellen dan de energieleverancier heeft voorgesteld. Als je meer verbruikt hebt of een te laag termijnbedrag hebt ingesteld, moet je bijbetalen. Als je minder verbruikt hebt of een te hoog termijnbedrag hebt ingesteld, krijg je geld terug.

Wil je weten wat je gemiddeld aan energie betaald hebt? Neem dan de eindafrekening(en). Daar staat het totaal aan termijnen dat je betaald hebt. En wat je moet bijbetalen of terugkrijgt. Tel die bij elkaar op (of trek af). En deel dat bedrag door 12 maanden. Dan weet je wat je gemiddeld per maand aan gas/warmte en elektriciteit betaald hebt.

Wat betalen anderen voor energie?

Op de website van het Nibud vind je wat huishoudens gemiddeld aan gas en stroom verbruiken, en wat ze daar gemiddeld voor betalen.

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen