Een gezellig en warm huis met een lage rekening

portret van Ruth in haar woning
Ruth in haar woning in Groningen.

“We doen van alles om te besparen op ons gas- en stroomverbruik. Zowel voor onze portemonnee, als voor het klimaat. Dat heb ik van huis uit meegekregen.” Ruth (28) woont samen met haar vriend Joost (34) in de binnenstad van Groningen. Via een particuliere partij huren ze hier een appartement aan de Annastraat. Ondanks dat het stel scherp is op hun energieverbruik, zijn door de hoge prijzen dit jaar de kosten flink toegenomen. “We betalen nu bijna twee keer zo veel aan energie als vorig jaar.

Een klimaatbewuste opvoeding

Van haar vader heeft Ruth geleerd milieubewust te leven. Hij was altijd al fanatiek in het besparen op stroom en gas. “Het is een soort hobby van hem geworden,” vertelt Ruth. “Hij zoekt continu naar manieren hoe het nóg beter kan. Zo hadden wij tien jaar geleden al zonnepanelen. Door deze opvoeding ben ik mij altijd bewust geweest van mijn energieverbruik en hoe ik hierop kan besparen. Voor mijn vriend gold dit minder toen we net gingen samenwonen. Nu de prijzen zo zijn gestegen, bespaart hij actief met mij mee.”

Hoge rekeningen

Het Groningse koppel betaalt maandelijks 141 euro aan energie. Dit is een vast termijnbedrag. Ruth: “Doordat we bij onze energieleverancier een jaarcontract hebben, betalen we het hele jaar een vaste energieprijs. Hierdoor hebben we nu geen last van tussentijdse prijsstijgingen.” Toch zijn de maandelijkse energielasten van Ruth en Joost nu een stuk hoger dan het jaar ervoor. “We betalen nu bijna twee keer zo veel. In combinatie met de hogere kosten voor boodschappen en benzine, maakt dat we tegenwoordig minder geld overhouden om leuke dingen van te doen."

De kosten zo laag mogelijk houden

Elke maand ontvangen Ruth en Joost een overzicht van hun verbruik per mail. “Hierin is te zien is dat we altijd onder het gemiddelde zitten. Waar de energiemaatschappij dit op baseert weet ik eigenlijk niet.” Om de energiekosten zo laag mogelijk te houden, onderneemt Ruth veel. “Om zo min mogelijk warme lucht te laten ontsnappen doe ik in de koudere maanden altijd de tussendeuren dicht. Op de bank zit ik vaak met een kleedje en de lampen en verwarming doe ik uit in de ruimtes die ik niet gebruik.”

Cadeaubon voor energiebesparende producten

Vanuit de gemeente Groningen heeft het stel een cadeaubon gekregen voor energiebesparende producten. “Van deze bon hebben wij onder meer een waterbesparende kraan gekocht en radiatorfolie. Hoeveel we hiermee besparen is mij niet duidelijk. Er is in ieder geval nog geen direct verschil in de rekening te zien. Maar ik doe dit dan ook niet alleen om te besparen op de rekening, ook wil ik op deze manier een bijdrage leveren aan een beter klimaat.”

Een gezelligheidsdier

Ondanks dat Ruth erg gemotiveerd is om energie uit haar rekening te halen, zijn er ook dingen waar ze liever niet op toegeeft. “Ik ben echt een gezelligheidsdier. In de woonkamer doe ik daarom in de avond verschillende sfeerlampjes aan. In onze slaapkamer hebben we altijd een raampje open voor de frisse lucht. Dit betekent wel dat de warmte hierdoor uit de ruimte ontsnapt. En hoewel we ons best doen de verwarming zo laag mogelijk te houden, moet deze in de winter wel echt aanstaan. Ons huis komt uit 1898, zonder verwarming is het veel te koud in huis.”

Verwarming op afstand bedienen

“Ik vind het ontzettend handig dat onze thermostaat via een app op afstand bediend kan worden en op een automatisch programma kan worden ingesteld: zo slaat hij ’s avonds een uur voordat we naar bed gaan af. En als we per ongeluk vergeten zijn onze verwarming uit te zetten wanneer we de deur uit zijn, dan kunnen we dit op afstand aanpassen. Onze verwarming staat hierdoor nooit meer onnodig aan. Dat scheelt in kosten!”


Wil jij ook besparen op je energierekening? Ga naar de energiebespaartips voor adviezen en inspiratie.
betaalbaarheid
energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen