Samen bespaar je meer

Oudere vrouw en man aan hun keukentafel
Mariëtta en Jip aan hun keukentafel.

“Door gebruik te maken van de deskundigheid en expertise van bewoners binnen het pand, kunnen we met elkaar efficiënter, duurzamer en goedkoper handelen.” Door de jaren heen hebben Jip (68) en Mariëtta (67) hun pand samen met buren steeds verder verduurzaamd; van ledverlichting in de gangen tot zonnepanelen op het dak. Jip en Mariëtte wonen in een appartement op de 7de verdieping van een groot wooncomplex aan het Azartplein in Amsterdam. Al sinds de oplevering van het gebouw in 1995 huren ze hier een sociale huurwoning via woningcorporatie Stadgenoot.

Voorlopers met een hart voor klimaat

Vanaf jongs af aan zijn Jip en Mariëtta zich al bewust van de invloed van de mens op het klimaat. “Als bioloog ben ik altijd bezig geweest met de natuur en heb deze door de jaren heen steeds verder achteruit zien gaan. Ik vind het daarom belangrijk milieubewust te wonen,” vertelt Jip. Bij de vergaderingen van de bewonerscommissie is het verduurzamen van het pand dan ook geregeld een onderwerp van gesprek. “Deze commissie hebben we destijds opgericht om de wensen en behoeftes van de huurders in het pand te bespreken. Daar is het idee voor zonnepanelen ontstaan. Nu is dit de normaalste zaak van de wereld, maar toen waren wij voorlopers met dit idee.” 

Tweederde minder stroomkosten

Om de zonnepanelen te bekostigen is een lening afgesloten met alle bewoners die mee wilden investeren. In totaal deden 40 van de 72 huishoudens mee. Jip: “Het heeft veel tijd gekost alles van A tot Z uit te zoeken. Om zelf energie te kunnen leveren moesten we bijvoorbeeld een speciale energievereniging optuigen. Maar we zijn blij met het resultaat, het is beter voor de wereld én we betalen nu tweederde minder aan stroomkosten.”

Minder servicekosten door eigen technisch team

De woningcorporatie en Vereniging van Eigenaren zijn verantwoordelijk voor de reparaties en vernieuwingen in het pand. Omdat zij volgens Jip en Mariëtta niet aan deze taak voldoen, is door bewoners een technisch team opgericht. “Dit team ontvangt een melding wanneer bijvoorbeeld de voordeur kapot is of de verwarming in een appartement het niet meer doet,” vertelt Jip. “Intern onderzoeken we dan of het probleem op meerdere fronten speelt en of we het zelf kunnen oplossen. Deze werkwijze is sneller én scheelt ons een hoop aan servicekosten.” 

Deskundigheid van bewoners

Ook helpt het technisch team bij het verduurzamen van het pand. Zo hebben zij de lampen in de hal vervangen voor ledverlichting. “Op deze manier maken we optimaal gebruik van de deskundigheid van de bewoners in het appartementencomplex. Dat kunnen we iedereen aanraden.”

Fijn contact met andere huurders

Het onderlinge contact tussen bewoners en het omkijken naar elkaar wordt door Jip en Mariëtta als ontzettend belangrijk ervaren. Mariëtta: “Wanneer je in een gebouw woont met meerdere huurders, is het fijn om af en toe met elkaar in contact te zijn. Een whatsappgroep starten is een laagdrempelige manier om dit te doen. Zo kun je elkaar op de hoogte stellen van wat er speelt, wie weet wat jullie voor elkaar kunnen betekenen. Samen los je dingen nu eenmaal makkelijker en sneller op dan alleen. Ook op het gebied van duurzamer wonen.”

Kort douchen en trui aan

Dat je in huis voldoende zelf kan doen om meer energie uit je rekening te halen, hoef je aan het Amsterdamse koppel niet uit te leggen. “Wij zijn overgegaan op ledverlichting, letten op onze douchetijd en zetten de verwarming niet omhoog als we het koud hebben maar trekken een trui aan,” vertelt Mariëtta. “Daarnaast staat de verwarming standaard uit in de ruimtes waar we minder gebruik van maken, zoals de werkkamer.”

Stromende kraan

"Voor het opladen van onze mobieltjes gebruiken we trouw ons eigen handzame zonnepaneeltje.” Toch moet Mariëtta toegeven dat ze niet op álles bespaart. “Ik betrap mezelf erop dat ik bij het tandenpoetsen de kraan openlaat staan. Zo blijft het water op de juiste temperatuur. Als ik de kraan steeds open en dicht moet draaien is het of té warm of té koud. Toch voel ik me er elke keer weer schuldig over.”


Wil jij ook samen met je buren je woning verduurzamen? Volg het stappenplan van de Woonbond.
energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen