Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenJe huurwoning verduurzamen kan je niet zelf doen. Wil je je verhuurder vragen om je woning beter te isoleren? Trek dan op met je buren. Samen sta je sterker en kom je verder. Volg het stappenplan van de Woonbond.
Samen sta je sterker! Vraag andere bewoners of zij ook energiezuiniger willen wonen. Plaats een oproep, ga persoonlijk de deuren langs of stuur een brief/e-mail met een enquête rond. Is er een bewonerscommissie actief waarvan je de leden nog niet kent? Leg contact met hen en trek samen op. Inventariseer:
Neem contact op met je verhuurder. Misschien heeft je verhuurder al plannen om de woningen te verbeteren. Op de volgende vragen moet je verhuurder antwoord kunnen geven:
Dit kun je doen door de Energiebus van de Woonbond in te schakelen. Een deskundige van de Woonbond kan in één dag een zeer goede indruk krijgen van de maatregelen die in jullie complex nodig of nuttig zijn. Ook kan de Woonbond een schatting geven van de energiebesparing die dit oplevert. Hier wordt een rapport van gemaakt, dat op de dag van het busbezoek aan je verhuurder wordt overhandigd.
Heeft je verhuurder zelf al plannen ontwikkeld? Dan kun je daarover een 'second opinion' (tweede mening) vragen bij de Woonbond. Daarmee laat je de plannen van je verhuurder beoordelen door een energiespecialist met verstand van het bewonersbelang.
Je hebt nu genoeg informatie verzameld om alle bewoners in het complex te kunnen informeren over de mogelijkheden. Organiseer een bewonersbijeenkomst waarbij de verhuurder ook aanwezig is, om de volgende vragen te bespreken:
Op verzoek kan de Woonbond een bijdrage verzorgen aan deze bewonersbijeenkomst. Bijvoorbeeld door meer te vertellen over de noodzaak van energiebesparing of door de resultaten van het Energiebusbezoek en/of de second opinion toe te lichten.
Nu is het moment gekomen om concrete afspraken te maken met je verhuurder, ook over een eventuele huurstijging. De Woonbond kan helpen om ervoor te zorgen dat dit proces goed loopt en dat iedereen zich aan de afspraken gaat houden. In het overleg met je verhuurder kan aan de orde komen:
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel