Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenZonnepanelen wekken op een duurzame manier stroom op. In het Klimaatakkoord is afgesproken dat er zo veel mogelijk zonnepanelen op daken moeten komen om in ieder geval huizen en andere gebouwen van groene stroom te voorzien. Ook op huurhuizen komen steeds vaker zonnepanelen.
Zonnepanelen maken deel uit van de energietransitie. Met zonnepanelen kan je (huur)woningen voorzien van groene stroom voor verlichting en elektrische apparaten, maar ook voor elektrische verwarming zoals een warmtepomp of infrarood-verwarming.
Zonnestroom kan voordelig zijn voor huurders. Met zonnestroom verlaag je je energierekening. Als je energierekening hierdoor lager wordt dan dat wat je voor de zonnepanelen moet betalen, dan is dat financieel voordelig. Dit is een ingewikkelde rekensom. Je moet hierbij onder andere rekening houden met de afbouw van de salderingsregeling. In de huurdersvraag 'Zijn zonnepanelen op mijn huurwoning voordelig?' lees je hier meer over.
Als je zonnepanelen hebt, dan betaal je niet voor de stroom die je zelf opwekt. Als je meer stroom opwekt dan je op dat moment gebruikt, mag je die stroom aan het elektriciteitsnet leveren. De elektriciteit die je aan het net levert, mag je op een later moment in het jaar gebruiken. Dit heet salderen. Je hebt als het ware een stroomsaldo op het net staan.
Deze salderingsregeling wordt vanaf 2025 afgebouwd: je mag dan niet meer alle stroom die je aan het net levert later weer gebruiken. Dat wordt door de jaren heen steeds minder. Na 2030 kan je niet meer salderen.
Als je jaarlijks meer stroom aan het net hebt geleverd dan dat je hebt afgenomen, dan krijg je voor het overschot een vergoeding. Dat is de terugleververgoeding. De terugleververgoeding is veel lager dan de prijs die je voor stroom betaalt aan de energieleverancier.
Als je salderingsregeling wordt afgebouwd, krijg je voor de stroom die je niet meer kunt salderen ook de terugleververgoeding. Na 2023 krijg je voor alle elektriciteit die je aan het net levert deze vergoeding.
Huurders kunnen op verschillende manieren gebruik maken van zonnestroom, op je eigen dak of op het dak van een ander gebouw. De meest voor de hand liggende mogelijkheid is dat je verhuurder je een aanbod doet voor zonnepanelen op je eigen dak. Maar als dat niet kan of de verhuurder wil dat niet, dan zijn er ook andere mogelijkheden.
Steeds meer verhuurders doen huurders een aanbod voor zonnepanelen. Sommige verhuurders bieden huurders zonnepanelen gratis aan, anderen vragen een vergoeding. Die vergoeding betaal je in de vorm van een huurverhoging of verhoging van de servicekosten. In alle gevallen – ook als de panelen gratis zijn – is het verstandig om het voorstel kritisch te bekijken.
Je kunt de hulp van de Woonbond inschakelen als je twijfelt of het voorstel van jouw verhuurder voor jou (en je buren) een goed voorstel is. Wij bekijken het voorstel en rekenen het voor je door. We houden ook rekening met de afbouw van de salderingsregeling. Je ontvangt van ons een persoonlijk advies. Ga naar 'Check voorstel zonnepanelen' om een aanvraag te doen.
Download het informatieblad Zonnepanelen voor huurders. Daarin staat alle informatie en waar je op moet letten als huurder op een rij.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel