Overstappen van energieleverancier

Man en vrouw vergelijken energieleveranciers op laptop

Tot augustus 2021 was het verstandig om jaarlijks over te stappen naar een andere energieleverancier. Dat leverde je niet alleen de beste prijs op, maar vaak kreeg je ook een flink bedrag cadeau, de zogenaamde welkomstpremie. De welkomstpremie kon wel een paar honderd euro zijn. Sinds september 2021 zijn de energieprijzen zo gestegen dat het moeilijk te zeggen is of overstappen verstandig is.

Wanneer is overstappen verstandig?

Als je een contract hebt dat binnenkort afloopt, dan is het slim om te bekijken of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent. Je gaat in alle gevallen meer voor energie betalen, ook als je bij je huidige energieleverancier blijft. Zorg dus dat je energiecontracten met elkaar vergelijkt.

Als je een contact hebt met variabele energieprijzen, dan loopt je contact nooit af. Je moet dan zelf bekijken of je bij een andere leverancier of met een ander contact goedkoper uit bent. Op dit moment zijn de prijzen bij alle aanbieders hoog. 

Overstappen, hoe doe ik dat?

Er zijn verschillende vergelijkingswebsites waar je energieaanbieders met elkaar kunt vergelijken en die een overstapservice bieden. Op de website vul je in waar je woont, wie nu je energieleverancier is, met hoeveel mensen je woont, hoeveel je gas-/warmte- en stroomverbruik is en of je zonnepanelen hebt. De site geeft dan aan wat voor jou de beste aanbiedingen zijn. Via de vergelijkingssites kun je je overstap direct regelen.

Bedrijven die energievergelijkers aanbieden zijn bijvoorbeeld Gaslicht.com, Independer en Pricewise. Wil je selecteren op duurzaamheid, ga dan naar Wise Nederland of de Consumentenbond.

Welke contactlooptijd kan ik het beste kiezen?

Het moeilijk om te zeggen welke contractlooptijd je het beste kunt kiezen als je besluit om over te stappen. Dit komt omdat het onbekend is of de energieprijzen de komende tijd gaan stijgen of dalen. Houd bij overstappen rekening met het volgende:

  • Als je kiest voor een contract met vaste energieprijzen, dan heeft zo'n contact een looptijd van 1 of meer jaar. Hoe langer de looptijd, hoe lager de energieprijzen. Echter, je kunt pas weer overstappen naar een ander contract of een andere leverancier als het contract afloopt. Als de prijzen in de tussentijd dalen, kun je daar geen gebruik van maken.
  • Contracten met variabele energieprijzen kun je elk moment opzeggen. Je kunt dus op elk moment overstappen naar een ander contact of een andere leverancier. Echter, bij een contract met variabele prijzen, betaal je de marktprijs van gas en stroom. Als de prijzen hoog zijn, betaal je een hoog tarief. Als de prijzen laag zijn, betaal je een laag tarief.
energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen