Help huurders met een energiedisplay

Energiedisplay op koffietafel naast stoel
Het energiedisplay in gebruik bij een huurder

De Woonbond stimuleert huurdersorganisaties om huurders te helpen zich bewust te worden van hun energieverbruik en grip te krijgen op hun energierekening. Dat kan onder andere met een energiedisplay. Uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) blijkt dat mensen met een energiedisplay zo'n 5% per jaar besparen op hun energierekening. Dit is al gauw een jaarlijkse besparing van €100 tot €200.

Project 'Slimmer met je energie'

Omdat je met een energiedisplay structureel veel energie en geld kunt besparen, wil de Woonbond dat zoveel mogelijk huurders een energiedisplay in huis krijgen via hun verhuurder of gemeente. Daarom is de Woonbond het project 'Slimmer met je energie' gestart in samenwerking met Aedes, de vereniging van woningcorporaties, en milieu-adviesbureau Quintens. Huurdersorganisaties kunnen een rol spelen in dit project.

Inzet van huurdersorganisaties

Door deelname aan het project 'Slimmer met je energie' kunnen huurdersorganisaties samen met de woningcorporatie en de gemeente concrete invulling geven aan de prestatieafspraken of de verhuurder helpen invulling te geven aan de duurzaamheidsdoelstellingen.

Kansen voor koppelingen en samenwerkingen

Het blijkt goed te werken om het display toe te passen op een logisch contactmoment met de huurder, zoals bij het wisseling van huurder, na een woningrenovatie of bij het bezoek van een energiecoach. Een goede installatie van het display en een uitleg aan de bewoner over de werking zijn belangrijk. Dit kan gedaan worden door een installateur of huismeester, maar ook door een energiecoach van de huurdersorganisatie of van de corporatie. De aanpak biedt ook goede kansen om de samenwerking met het regionale energieloket of de gemeente aan te gaan.

Spin-off voor vervolgstappen in de energietransitie

Uit ervaringen van corporaties die het energiedisplay al toepassen, blijkt dat huurders blij worden van een eenvoudig hulpmiddel dat direct inzicht geeft in het energieverbruik en een stuur biedt om hier zelf wat aan te doen. Daarnaast biedt het kansen om huurders warm te maken voor de volgende stappen in woningverduurzaming.

Meer informatie

Wil je meer informatie? Ga dan naar de website Slimmermetjeenergie.nl of neem contact op met het Energieteam van de Woonbond.

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen