Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenJe kunt je verhuurder officieel vragen om jouw woning beter te isoleren en/of een zuinige cv-ketel te plaatsen. Je moet dit verzoek schriftelijk doen. Dit heet het initiatiefrecht. Je moet dan wel bereid zijn een huurverhoging te betalen. We leggen uit hoe je dit verzoek om energiebesparende maatregelen doet, maar let op: het is niet eenvoudig.
Is jouw energierekening hoog, is je huis tochtig en koud, of wil je een steentje bijdragen aan een beter klimaat? Je kunt je verhuurder vragen om energiebesparende maatregelen. Het gaat dan om:
Je hoeft niet om alle maatregelen te vragen. Kies de maatregelen die jij graag wilt dat de verhuurder neemt en waarvoor jij bereid bent een huurverhoging te betalen.
Als jouw woning vooral energie verspilt door achterstallig onderhoud, bijvoorbeeld door grote kieren, kapotte ventilatie of een heel oude en versleten ketel, dan zal de verhuurder dit onderhoud op zijn eigen kosten moeten verhelpen. Je leest hier meer over op de webpagina Groot-onderhoud. Bij een verzoek om groot-onderhoud kan je gelijk om energiebesparende maatregelen vragen.
Als de verhuurder een verzoek om energiebesparende maatregelen doet, dan moet je bereid zijn een hogere huur te betalen. De verhuurder kan met de huurverhoging de investering aflossen. Deze huurverhoging moet redelijk zijn. De Huurcommissie heeft beleid hoe een redelijke huurverhoging berekent. Dit kun je opzoeken in het Beleidsboek Huurverhoging na woningverbetering. Voor bijvoorbeeld vervanging van enkelglas door HR++-glas mag een verhuurder per €1.000 investeringen ongeveer €5 huurverhoging vragen.
De Woonbond adviseert om eerst in gesprek te gaan met je verhuurder. Het beste stuur je hiervoor een brief of e-mail aan je verhuurder met het verzoek met jou in gesprek te gaan over verbetering van je woning. Mogelijk is de verhuurder best bereid de woning te verbeteren en kom je er zo samen uit.
Het liefst kom je er in onderling overleg met de verhuurder uit. Is de verhuurder bereid je woning te verbeteren, maar wil hij dit alleen doen tegen een veel te hoge huurverhoging? Dan kun je overwegen in te stemmen, en later de huurverhoging te laten beoordelen door de Huurcommissie. Je zal deze procedure wel binnen drie maanden na het aanbrengen van de verbetering moeten starten, anders staat de huurverhoging vast. Houd er rekening mee dat de Huurcommissie de huurverhoging ook goed kan keuren. In dat geval moet je de huurverhoging betalen.
NB Deze procedure via de Huurcommissie is tijdelijk (tot 1 mei 2024) ook toegankelijk voor huurders in de vrije sector.
Wijst de verhuurder jouw eerste verzoek af of hoor je niets? Dan kan je een volgende stap nemen. Je vraagt dan voor elke gewenste verbetering twee offertes bij installatie- of isolatiebedrijven op. Deze stap maakt het initiatiefrecht lastig: bedrijven zijn niet altijd bereid om een offerte uit te brengen aan een huurder. Is er in jouw gemeente een huurteam, dan kan je misschien hun hulp inschakelen.
Een andere manier om een inschatting te krijgen van de kosten van de verbetering, is het gebruik maken van de ‘kostenkengetallen’. Dit zijn de gemiddelde kosten die een verbetering kost. De Woonbond heeft een beschrijving gemaakt hoe je deze gegevens kunt gebruiken.
Is het je gelukt om offertes te krijgen? Gebruik dan onze voorbeeldbrief om je verzoek aan de verhuurder te doen. Bij de modelbrief zit een uitleg wat je precies moet doen.
De verhuurder mag jouw verzoek om energiebesparende maatregelen niet weigeren, behalve als de verhuurder daar hele goede redenen voor heeft. Bijvoorbeeld omdat er al een plan is om jouw woning te verduurzamen dat binnenkort wordt uitgevoerd.
Let op: Huur je bij een woningcorporatie en heeft jouw verhuurder al plannen om je woning te verduurzamen? Voor isolatiemaatregelen die de verhuurder jouw aanbiedt, mag de verhuurder sinds 1 januari 2023 geen huurverhoging meer vragen. Daarom is het verstandig eerst de verhuurder te vragen of er al plannen zijn om jouw huis te verduurzamen.
Weigert je verhuurder in te gaan op jouw verzoek om energiebesparende maatregelen tegen een redelijke huurverhoging? Dan kun je via de rechter afdwingen dat de verhuurder de maatregelen toch neemt. Dat staat in Artikel 243 van het Burgerlijk Wetboek, Boek 7. Als je naar de rechter gaat, is het verstandig dat je rechtshulp inschakelt. Voor algemeen juridisch advies kun je ook bij de Woonbond terecht.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel