Moet ik instemmen met woningverduurzaming?

Vrouw ondertekent papieren

Verhuurders sturen huurders eerst een voorstel voor de renovatie van de woning: wat wordt verbeterd, wanneer, hoe lang duren de werkzaamheden, hoeveel overlast heb je daarvan, en zo voort. Daarbij stuurt de verhuurder een voorstel voor de eventuele huurverhoging. Als huurder kun je met het voorstel en de huurverhoging instemmen of niet. Ook als de verhuurder geen huurverhoging vraagt voor de verbetering, ben je niet verplicht in te stemmen met het voorstel.

Instemming in wooncomplexen

Bij woningcomplexen van 10 of meer woningen moet minstens 70% van de huurders akkoord zijn met het voorstel van de verhuurder. Als 7 op de 10 huishoudens instemt met het voorstel, gaat het voorstel voor alle huurders in het complex door. Ook voor de huurders die niet akkoord zijn. Zij kunnen daarna nog wel naar de rechter gaan. De rechter bepaalt dan of het voorstel van de verhuurder ook voor hen redelijk is.

Als minder dan 70% van de huurders akkoord gaat met het voorstel, dan komt de verhuurder meestal met een nieuw voorstel. Als de verhuurder geen nieuw voorstel wil doen, dan kan ook de verhuurder naar de rechter gaan. In dat geval bepaalt de rechter of het voorstel van de verhuurder redelijk is.

 

energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen