Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHet is niet verplicht om de richtlijnen voor huurverhoging te volgen als de verhuurder je woning wil verduurzamen. De Woonbond adviseert om de Vergoedingentabel te volgen bij verduurzamingsvoorstellen van corporaties, behalve als de huurverhoging echt onredelijk uitpakt. Sommige corporaties hebben eigen beleid en hierover ook afspraken gemaakt met de huurders.
De Woonbond en Aedes, de vertegenwoordiger van woningcorporaties, adviseren corporaties en huurders om bij isolatievoorstellen met huurverhoging de vergoedingentabel te gebruiken. De tabel is alleen van toepassing op gasbesparingen en daardoor vooral geschikt voor isolatiemaatregelen.
Let op: Deze Vergoedingentabel geldt nog tot 31 december 2022. Op 1 januari 2023 gaan nieuwe afspraken in, namelijk de Nationale Prestatieafspraken. Hierin staat dat huurders geen vergoeding meer betalen voor de investering van de verhuurder in isolatie. Huurwoningen worden vanaf 1 januari zonder huurverhoging geïsoleerd.
Bij ingewikkelde renovaties kan het beter zijn om de energiebesparing en de huurverhoging apart te berekenen. De rekenmethode voor de maximale huurverhoging bij woningverbetering van de Huurcommissie kan je hiervoor gebruiken. De vergoedingentabel met uitleg is bij deze berekening ook nuttig. Bij een renovatie van meerdere woningen tegelijk is het goed als huurders samenwerken, bijvoorbeeld in een bewonerscommissie. Bewonerscommissies hebben het recht om zich te laten ondersteunen door een adviseur. Dat kan dan een adviseur van de Woonbond zijn.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel