Moet ik de richtlijnen voor huurverhoging volgen?

Bouwtekening met meet- en rekenmateriaal

Het is niet verplicht om de richtlijnen voor huurverhoging te volgen als de verhuurder je woning wil verduurzamen. De Woonbond adviseert om de Vergoedingentabel te volgen bij verduurzamingsvoorstellen van corporaties, behalve als de huurverhoging echt onredelijk uitpakt. Sommige corporaties hebben eigen beleid en hierover ook afspraken gemaakt met de huurders. 

Richtlijn voor isolatie

De Woonbond en Aedes, de vertegenwoordiger van woningcorporaties, adviseren corporaties en huurders om bij isolatievoorstellen met huurverhoging de vergoedingentabel te gebruiken. De tabel is alleen van toepassing op gasbesparingen en daardoor vooral geschikt voor isolatiemaatregelen.

Richtlijn voor ingewikkelde renovaties

Bij ingewikkelde renovaties kan het beter zijn om de energiebesparing en de huurverhoging apart te berekenen. De rekenmethode voor de maximale huurverhoging bij woningverbetering van de Huurcommissie kan je hiervoor gebruiken. De vergoedingentabel met uitleg is bij deze berekening ook nuttig. Bij een renovatie van meerdere woningen tegelijk is het goed als huurders samenwerken, bijvoorbeeld in een bewonerscommissie. Bewonerscommissies hebben het recht om zich te laten ondersteunen door een adviseur. Dat kan dan een adviseur van de Woonbond zijn.

 

energiebesparing
renovatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen