Redactioneel commentaar

BZK-minister Kajsa Ollongren

De woningnood is er, al lopen de meningen over het precieze tekort uiteen. De bouw die het woningtekort moet gaan terugdringen kent legio knelpunten: (veel) te weinig vakmensen, te weinig bouwlocaties en een inefficiënt bouwproces. Gecombineerd met de enorm gestegen bouwkosten maakt dat er veel te weinig huizen worden gebouwd.

Woningnood

Sinds de crisis lijkt het weer beter te gaan met de bouw. Zo geeft de verduurzamingsopgave de bouw een stevige impuls. In 2050 moeten namelijk alle 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen goed geïsoleerd en van het gas af zijn. De bouwsector heeft de komende decennia zijn handen vol aan deze opgave. Maar er zijn legio knelpunten: (veel) te weinig vakmensen, te weinig bouwlocaties en een inefficiënt bouwproces. Gecombineerd met de enorm gestegen bouwkosten maakt dat er veel te weinig huizen worden gebouwd.

Over het precieze tekort lopen de meningen uiteen. Hoogleraar Peter Boelhouwer vindt het nieuwbouwtekort heel alarmerend, evenals veel gemeenten, woningcorporaties en commerciële partijen zoals Capital Value. Samen met onderzoeksbureau ABF heeft deze woningbeleggingsspecialist becijferd dat het woningtekort in 2021 zal zijn opgelopen tot 263.000, bijna 30.000 meer dan vorig jaar werd voorspeld. Er is vooral een groot tekort aan sociale huurwoningen (92.000) en huurwoningen in het ‘middensegment’ (83.000). Corporaties zouden tot 2022 zo’n 120.000 nieuwe huizen moeten bouwen, maar hebben in 2018  volgens Capital Value en ABF slechts 6.000 bouwvergunningen aangevraagd.

Minister Ollongren bagatelliseert de bouwopgave echter. In een interview in dit nummer (pagina 8-11) zegt ze dat het aantal opgeleverde woningen in 2018 (75.000. inclusief tot woningen getransformeerde bedrijfsgebouwen) heel dicht in de buurt komt van wat nodig zou zijn. Van haar hoeven we dus weinig actie te verwachten. Intussen wachten wel honderdduizenden woningzoekenden met smart op een huurwoning, vooral in grote steden als Amsterdam en Utrecht.

De recente discussies over de woningnood waren voor de redactie voldoende aanleiding om een dossier van acht pagina’s aan de bouw te wijden (pagina 20-27). In een achtergrondverhaal gaan we dieper in op de knelpunten en ontwikkelingen en in een interview zet bouwkundige Pieter Huijbregts uiteen welke oplossingen hij ziet. En in Vlaardingen nemen we een kijkje op een bouwplaats waar portiekwoningen van woningcorporatie Waterweg Wonen ‘nul-op-de-meter-ready’ (zeer energiezuinig) worden gemaakt. Een bouwplaats zoals we die de komende jaren veelvuldig zullen tegenkomen.

Kees de Jong

hoofdredacteur

Dit is een artikel uit Huurpeil 1, 2019

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen