Hof erkent collectieve belangen bewonersvereniging

In de rubriek 'Recht of Krom' in Huurpeil 3 van 2023 lees je over een opmerkelijke uitspraak van het gerechtshof Amsterdam. Het hof erkent de bewonersvereniging van appartementencomplex Hilwis als belangenorganisatie met het recht om namens alle huurders een collectieve juridische procedure te voeren. De bewonersvereniging startte een zaak tegen verhoogde loodconcentraties in de waterleidingen van het complex.

Meestal voldoen bewonersverenigingen niet aan de voorwaarden om een collectieve actie te starten. Een bewonersvereniging heeft meestal geen toezichthoudend orgaan of de verplichting om een jaarrekening op te stellen. Maar in de wet is ook een uitzondering opgenomen.  Die maakt het onder bepaalde voorwaarden ook voor een bewonersvereniging mogelijk om een collectieve actie te starten.

Bewonersvereniging legitieme belangenorganisatie

De uitspraak in de zaak van bewonersvereniging Hilwis in Amsterdam is de eerste, gepubliceerde uitspraak waarin is vastgesteld dat een bewonersvereniging voldoet aan de voorwaarden voor deze uitzondering. 

Lezen?

Woonbond-jurist Maarten van der Veen beschreef op welke manier deze uitspraak een precedent schept voor alle (georganiseerde) huurders in Nederland. Download artikel.

Abonnement Huurpeil

Downloads

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen