Inhoud Huurpeil 3, 2020

Cover van Huurpeil 3 (2020) met een dossier over discriminatie in de huursector. Demonstranten tijdens een Black Lives Matter demonstratie in Deventer, juni 2020.

Discriminatie in de huursector komt steeds vaker aan het licht. ‘Rachid’ komt via een verhuurmakelaar minder makkelijk aan een woning dan ‘Jaap’. Maar institutionele discriminatie is ook herkenbaar in de sociale huursector en in woonbeleid. In een dossier in het derde nummer van Huurpeil, vakblad voor de huursector, inventariseren we de stand van zaken.

In het dossier over discriminatie in de huursector maken tal van deskundigen de balans op. Van de Rijksuniversiteit Nijmegen die hier onderzoek naar deed, het College voor de Rechten van de Mens en Stichting Meld Islamofobie. Tot de brancheverenigingen van makelaars VBO en NVM, van mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking of chronische ziekte Ieder(in) en kunstenaar Quisy Gario die ooit begon met Zwarte Piet is racisme.

Vooroordelen beïnvloeden woningtoewijzing

'Mensen durven niet te geloven dat iemand met mijn achtergrond een goede huurder kan zijn. Dat was moeilijk voor mij en gaf veel stress'. Dat ervoer Nathaniel Aglah Oblie Quay, van origine uit Ghana, bij zijn pogingen om vanuit Amsterdam naar de Achterhoek te verhuizen, ook al zegt zijn huisbaas woningcorporatie de Woonplaats iedereen gelijk te behandelen.

Geschrokken van omvang dakloosheid

Verder in deze Huurpeil een interview met Esmé Wiegman, sinds begin dit jaar directeur van Valente, de branchevereniging voor participatie, begeleiding en opvang. Bij haar aantreden schrok zij van de omvang van dak- en thuisloosheid in Nederland.

Nul Op de Meter: betaalbaar?

Ook maken we de balans op van Nul Op de Meter (NOM). Begin 2014 werd in Nederland de eerste NOM-woning gebouwd, een woning die in haar eigen energiebehoefte voorziet. Klopt het dat er geen extra woonlasten voor huurders tegenover staan?

Presentatie sociaal woningaanbod

Wie op zoek is naar een sociale huurwoning, is in de meeste gevallen veroordeeld tot anonieme en fantasieloze presentaties op online verhuurportalen. Waarom doen corporaties zo weinig moeite om hun woningaanbod aantrekkelijk te presenteren?

Wooncoöperaties in opmars

Onlangs is een nieuw stimuleringsprogramma voor wooncoöperaties gestart. Zijn er ook voorbeelden van wooncoöperaties in de sociale huur? Een interview met initiatiefnemers in Zuiderveld, Nijmegen.

Faalkosten riothermie

In Goes mislukte een eerste poging om woningen te verwarmen met de restwarmte die in afvalwater zit (riothermie). Maar de huurders zullen niet opdraaien voor de ontwikkelkosten. En van het experiment is veel geleerd.

Complexe huurtoeslag vangt huurverhoging niet op

In de rubriek Feit of fabel dit keer aandacht voor de hardnekkig fabel dat huurverhogingen de kwetsbaarste huurders niet raken, want de huurtoeslag zou de verhoging voor toeslagontvangers vergoeden. Die fabel gaat echter voorbij aan de complexe opbouw van de huurtoeslag.

Huurderswerk

In de rubriek 'Huurderswerk' over het werk van de huurdersorganisaties een artikel over De VoorzieningenWijzer, een interventie die huishoudens in (dreigende) armoede, ondersteunt om optimaal gebruik te maken van financiële voorzieningen. Veel gemeenten en woningcorporaties maken al gebruik van deze tool.

Vaste rubrieken

‘In de peiling’ geeft een overzicht van het nieuws van het afgelopen kwartaal. ‘De Zeepkist’ biedt o.a. reacties op de stelling: ‘Zonder bouwen in het groen komen we de wooncrisis niet te boven'. De columnisten Jos van der Lans en Pieter Bregman zijn weer van de partij, net als de juridische rubriek ‘Recht of krom?’ met een analyse van een recente uitspraak over een verhuiskostenvergoeding voor een thuiswerkende huurder. 'Leesvoer’ biedt een selectie van interessante publicaties van de afgelopen maanden. Achterin Huurpeil zes pagina's met informatie over de Woonbond en zijn achterban.

Inhoudsopgave

In de peiling: kort nieuws
4             BZK: geldtekort nekt woningcorporaties
                90.000 woningen per jaar
                Meer jongeren financieel in de knel
5             Nieuwe VN-rapporteur Recht op huisvesting
                Kort nieuws van de Woonbondwebsite
                Meer overlast tijdens coronacrisis
6             Belastingdienst weer in de fout
                Stimulering wooncoöperaties
                Woonzorgvisies traag op gang
7             Kort nieuws van de Woonbondwebsite
                Van Rijn naar Aedes
                Huurquote: Aleid Truijens

Interview en achtergronden
8               Interview met Esmé Wiegman
12            Nul Op de Meter, betaalbaar comfort?
16            Presentatie sociaal woningaanbod
34            Wooncoöperaties in opmars
38            Faalkosten riothermie
42            De VoorzieningenWijzer

Dossier
20            Discriminatie in de huursector

De zeepkist: opinie en debat
30            De stelling: ‘Bouwen in het groen is nodig’
31            Op de zeepkist: Discriminatie op inkomen
32            Lezersbrieven
33            Column Jos van der Lans

Feit of fabel: cijfers
19            Bevriezen huur loont ondanks huurtoeslag

Recht of krom?
36            Verhuiskostenvergoeding voor thuiswerkers

Leesvoer
40            Onlangs verschenen uitgaven
41            Waarden van wonen ontrafeld

Woonbond
44            Nieuws uit de achterban en de vereniging
46             Activiteiten
47             Interview Woonbonddirecteur Zeno Winkels
48             Publicaties
50             Wat heeft de Woonbond te bieden?

Service
51            Colofon

Huurpijltjes
52           Bevries de huren en bouw bij
                Column Pieter Bregman

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen