Redactioneel commentaar

Woningtekort

Half mei gaf het EIB, het Economisch Instituut voor de Bouw, een serieuze waarschuwing af. Om de ambities uit de vorig jaar door diverse partijen (waaronder de Woonbond) ondertekende Nationale Woonagenda te realiseren, moeten de komende jaren aanzienlijke inspanningen worden verricht. Volgens de Woonagenda moeten er tot en met 2024 450.000 nieuwe woningen worden gebouwd, oftewel 75.000 per jaar. Volgens het EIB loopt de productie inmiddels al ver achter bij de ambitie en is het planaanbod onvoldoende voor een inhaalslag, vooral in groeigebieden zoals Zuid-Holland en Utrecht.

Het is nog erger. Ruim een maand eerder, op 4 april bij de presentatie van het grote Woononderzoek Nederland 2018 (WoON 2018), liet onderzoeksbureau ABF Research een weten dat zelfs 75.000 nieuwe woningen per jaar niet genoeg zijn om de snel groeiende woningnood op te lossen. Het woningtekort is volgens ABF inmiddels opgelopen tot 3,8 procent, oftewel 295.000 woningen. In de grote steden ligt het tekort zelfs boven de 6 procent. Alarmerend vindt ABF: ‘Het is de vraag wanneer de bom barst.’

Merkwaardig genoeg zijn in WoON 2018 zelf geen cijfers over het woningtekort te vinden. Een groot gemis volgens kenners, zoals emeritus-hoogleraar Hugo Priemus. En in ieder geval voor minister Ollongren, die speechte tijdens de presentatie, geen reden voor extra maatregelen. Ze houdt voorlopig vast aan de 75.000 per jaar en denkt dat dit met een beetje extra ‘polderen’ wel gaat lukken. We houden ons hart vast.

Dat geldt ook voor de betaalbaarheid voor huurders. Volgens WoON 2018 heeft de woonquote van huurders zich min of meer gestabiliseerd op 34,7 procent. Nog steeds erg hoog en bovendien een gemiddelde. Zoomen we in op soorten huishoudens en huurwoningen, dan blijken de verschillen groot te zijn. Zo zijn oudere alleenstaanden in een particuliere of commerciële huurwoning maar liefst 44 procent van hun besteedbaar inkomen aan wonen kwijt. Voor oudere paren in de corporatiesector is dit 31 procent en voor oudere stellen in de koopsector zelfs slechts 16 procent. Een wereld van verschil.

Meer over WoON 2018 vindt u in deze Huurpeil in een speciaal dossier van 8 pagina’s.

Kees de Jong

hoofdredacteur

Dit is een artikel uit Huurpeil 2, 2019

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen