Redactioneel commentaar

Woningtekort

Functie elders

 

Als we nog even geduld hebben, komen er één miljoen woningen bij, verdampen wachtlijsten voor huurwoningen, blijft huren betaalbaar en gaan oorlog, honger en corona de wereld uit. Tenminste als we de politiek mogen geloven. Onderdrukt u nu ook een cynische glimlach? Inderdaad, de realiteit is anders. Na de verkiezingsuitslag lijkt het motto ‘bouwen, bouwen, bouwen’ verstomd en gaat het gesprek van de dag in politiek Den Haag toch vooral over ‘functie elders’.

 

Dat een ‘functie elders’ soms geen kwaad kan, ervaart Martin van Rijn. Deze bestuurder verruilde zijn ministerpost uiteindelijk voor het voorzitterschap van Aedes. Wat hem betreft wordt het begrip volkshuisvesting nieuw leven in geblazen. Hij wil huurwoningen voor iedereen die ook nog duurzamer en goedkoper zijn. Wat hem betreft is dat een kwestie van het aanstellen van een minister voor wonen die als enige taak krijgt om met onze actieagenda aan de slag te gaan. Inderdaad, de Woonbond schreef mee aan dit plan om straks mensen te kunnen laten wonen.

 

In Brussel werkt Jan Laurier als vice-president van de internationale huurdersvereniging IUT ook hard aan onze toekomst. Hij stuurde een brief naar Margrethe Vestager, de eurocommissaris voor mededinging, met de boodschap dat het hoog tijd is om mensen die geen dure huurwoning kunnen betalen, gewoon toe te laten tot een sociale huurwoning. Hij staat sterk; de vereniging van Europese verhuurders en de bond van Europese steden staan hem bij. Ook het Europees parlement roept Vestager hiertoe middels een resolutie op.

 

Dat er iets moet gebeuren, is duidelijk. Er zijn minimaal 40.000 mensen dakloos. Denk dan niet alleen aan de klassieke zwerver, maar ook aan ouders met kinderen die na een scheiding noodgedwongen logeren op de bank bij vrienden. Of aan de velen die onder de radar blijven op een vakantiepark. Hoe veel mensen er precies een thuis zoeken? Geen idee, ze tellen soms letterlijk niet mee. Het zou goed zijn als onze nieuw gekozen volksvertegenwoordigers zich druk om hen maken, voordat zij zelf op zoek gaan naar een ‘functie elders’.

 

Olivier van Bekkum

redacteur

 

Dit is een artikel uit Huurpeil 2, 2021

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen