Redactioneel commentaar

Woningtekort

Het ga u goed

 

Eerlijk is eerlijk, ik had een ander afscheid in gedachten als hoofdredacteur van de Woonbondtijdschriften. Corona, of COVID-19 zoals steeds meer mensen zeggen, heeft ons leven voorlopig danig op zijn kop  gezet. Ook dat van mij en mijn collega’s. Een tijdschrift vanuit huis maken is toch andere koek dan in elkaars fysieke nabijheid. Maar dat is natuurlijk helemaal niets vergeleken met de duizenden mensen die dierbaren hebben verloren of hun baan zijn kwijtgeraakt. We hebben de afgelopen maanden veel schrijnende verhalen gehoord van huurders die in acute financiële problemen zijn gekomen. Maar wel gewoon de maximale huurverhoging krijgen op 1 juli. Gelukkig zijn veel verhuurders, vooral corporaties, heel terughoudend met huurstijgingen of laten deze helemaal achterwege in 2020. Maar tot onze ontzetting zijn er ook de nodige die het volle pond vragen.
Onze columnist Jos van der Laan stelt voor (pagina 33) om ‘een generaal pardon toe te passen op alle schulden die na 1 april zijn ontstaan. En de kosten daarvan alsnog af te trekken van de verhuurderheffing die corporaties in december moeten overmaken. Best een aantrekkelijk idee, toch?’ Inderdaad Jos.

Hoewel we op heel wat pagina’s aandacht besteden aan de – gevolgen van de – coronacrisis is er meer dan COVID-19 alleen. In een dik dossier van tien pagina’s gaan Peter Hendriks en scheidend directeur Paulus Jansen uitgebreid en gedegen in op flexwonen. Een tijdelijke manier van wonen die ruim baan krijgt van het kabinet. Wordt flexwonen, inclusief tijdelijke huurcontracten, het nieuwe normaal voor mensen met een smalle beurs? Jansen hoopt van niet en heeft daar goede argumenten voor.

Op 8 juni ga ik met pensioen, maar blijf de Woonbond en de huursector uiteraard op de voet volgen. Huren staat nog steeds onder druk en het blijft heel hard nodig dat er een organisatie is die voor uw belangen opkomt, zeker nu. Ik draag het hoofdredacteurschap met een gerust hart over aan Agnes Verweij, al tien jaar mijn naaste collega. Samen met René Jongeneelen en Olivier van Bekkum, die vanaf 1 juni de redactie is komen versterken, gaan zij ongetwijfeld nog vele mooie nummers van Huurpeil maken. Ik wens u het allerbeste, qua gezondheid, werk en woonsituatie. Het ga u goed.

Kees de Jong

hoofdredacteur

 

Dit is een artikel uit Huurpeil 2, 2020

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen