Redactioneel commentaar

Woningtekort

Reikhalzen

 

Het is tijd voor verandering, zo kopte Pieter Bregman in zijn laatste column van 2020. Na 23 columns sinds 2015, eerst in Woonbondig, toen in Huurpeil, gaf hij het stokje over aan een andere columnist. We zijn hem dankbaar voor zijn bijdrage aan onze tijdschriften. U kunt zijn blogs blijven volgen op nijestee.nl.

Dat het tijd is voor verandering, daar staan we als redactie trouwens helemaal achter. Met deze eerste Huurpeil van 2021, treft u dan ook de nodige veranderingen aan. We hebben het plastic wikkel om het tijdschrift vaarwel gezegd. Uw adres wordt voortaan gewoon op de achterpagina gedrukt. Eerst wilde PostNL alleen hele grote oplages (à la de ANWB gids) zonder wikkel versturen. Maar omdat steeds meer kleinere publicaties ook plasticvrij willen zijn, kan het sinds kort wel.

Op de achterpagina vindt u voortaan ook een serieuze uitsmijter. Joep Bertrams, ook al vóór Charlie Hebdo wereldberoemd, gaat zich voor Huurpeil elk kwartaal storten op een politieke prent over de huursector, woningnood, kabinetsbeleid, vult u maar in. Voorlopig zal hij rijkelijk kunnen putten uit de onverminderde wooncrisis, vrees ik.

Naast zijn prent vindt u een nieuwe columnist. Joke van der Zwaard stelt met een scherp oog voor detail stedelijke sociale kwesties aan de kaak. Niet toevallig komt zij uit Rotterdam, de stad waar nogal eens geëxperimenteerd wordt met nieuw beleid voordat het landelijk wordt uitgerold. Zo ging het bijvoorbeeld met de Rotterdamwet, die in zijn landelijke jasje officieel bekend staat als de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek. En zo gaat het nu ook met het Nationaal Programma Rotterdam-Zuid dat als inspiratiebron lijkt te gelden voor een nieuwe langjarige wijkaanpak. In het dossier in dit nummer schrijven we over de eerste contouren van een nieuwe wijkaanpak die zich toespitst op leefbaarheid en verduurzaming. Het ‘sociaal offensief’ in de kwetsbaarste gebieden van Nederland waartoe vijftien burgemeesters vorig jaar opriepen, komt daarin nog niet echt uit de verf. Maar wat niet is, kan nog komen. Wie kijkt er wat dat betreft niet reikhalzend uit naar een nieuw kabinet?

 

Agnes Verweij

hoofdredacteur

 

Dit is een artikel uit Huurpeil 1, 2021

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen