Redactioneel commentaar

Woningtekort

Tegengif

 

Uw buurt wordt gesloopt en u bent daar op tegen? Och, verandering is voor alle mensen moeilijk, maar u zult vast wennen op uw nieuwe plek. Is er (woon)crisis? Een uitstekend moment om vastgoed te kopen en stevig aan de prijs te gaan verhuren. U heeft een huis nodig? Prima, maar om de doorstroming te bevorderen kunt u telkens maximaal twee jaar huren. En oh ja, op een vakantiepark wonen mag nu écht niet meer. U kunt door de coronacrisis de huur van uw woning niet meer betalen? Wacht, ik maak een registratiepunt voor het geval dat uw verhuurder niet met u meedenkt.

Veelvuldig geconfronteerd met dergelijk cynisme bij bedrijven en overheden, is het lastig om niet zelf ook cynisch te worden. Dankzij de Speciale rapporteur voor het recht op adequate huisvesting van de Verenigde Naties (VN) (zie Huurpeil 1, 2020), maakte ik kennis met een tegengif: de mensenrechten. Het loont absoluut de moeite om eens door de VN stukken over het recht op huisvesting te spitten (bijvoorbeeld Factsheet nummer 21, link naar de PDF): een soort feest der herkenning voor uw rechtvaardigheidsgevoel. Voor iedereen die te maken heeft met sloopplannen voor zijn buurt is deze een must: Basis principes en richtlijnen voor aan herontwikkeling gerelateerde huisuitzettingen en gedwongen verhuizingen (maar dan in het Engels, link naar de PDF). Daar staat bijvoorbeeld deze verplichting (nr. 49): 'Huisuitzettingen mogen niet plaatsvinden tijdens guur weer, 's nachts, gedurende festivals of religieuze feestdagen, voorafgaand aan verkiezingen, of gedurende of vlak voor schoolexamens.' Welke sloopbuurt in Nederland is de eerste die zich op een uitverhuisstop beroept omdat de Tweede Kamerverkiezingen eraan komen? Laat het de redactie weten. U krijgt van ons de voorpagina.

De Speciale rapporteur zei het zo: Uitgangspunt van elk beleid, welk plan dan ook, zouden de mensenrechten moeten zijn. En de roep daarom wordt steeds luider. Lees bijvoorbeeld de Huurquote van Volkskrantcolumnist Aleid Truijens op pagina 7, het interview met Esmé Wiegman, de nieuwe directeur van Valente op pagina 8 en het artikel van Jan de Vries in Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken (nr 2, 2020) over dat dak- en thuisloosheid een mensenrechtenschending is (in plaats van een zorgprobleem).

De VN beschouwen 'gelijkheid en non-discriminatie' als fundamentele mensenrechtenprincipes en kritieke elementen van het recht op huisvesting. De Speciale rapporteur benadrukt dat armoede en economische marginalisering leiden tot discriminatie en segregatie op de woningmarkt. Met het zoveelste rapport over discriminatie op de Nederlandse woningmarkt in handen en de straten nog warm van de vele Black Lives Matter protesten, genoeg aanleiding voor Huurpeil om een dossier te wijden aan dit onderwerp. We horen heel graag uw reacties daarop.

Agnes Verweij

uw nieuwe hoofdredacteur

Dit is een artikel uit Huurpeil 3, 2020

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen