Redactioneel commentaar

Woningtekort

Zeven jaar 

 

 

Ik was onjuist geïnformeerd. De grens van 1,5 °C wereldwijde temperatuurstijging bereiken we al over zeven jaar, in plaats van tien (zie Huurpeil 3, 2021). In mijn thuisstad organiseerde Extinction Rebellion onlangs een ‘protestival’ voor het stadhuis. Zij willen iedereen ervan doordringen dat we nu, in 2022, de laatste gemeenteraad kiezen die nog betekenisvolle actie kan ondernemen tegen de klimaatcrisis.

 

Om toekomstige raadsleden op weg te helpen, namen ze vast een voorschot op het Burgerberaad Klimaat en Milieu waar een brede coalitie van organisaties nu voor lobbyt. Thema van het mini-burgerberaad voor het stadhuis? Het klimaatneutraal maken van de woningvoorraad op een rechtvaardige en toekomstbestendige manier. De woonomgeving is nu eenmaal verantwoordelijk voor bijna een kwart van de totale klimaatopgave.

 

In sommige gemeentes zijn ze nog overtuigd van wijkverbetering door nieuwbouw voor mensen met hogere inkomens. Of ze gooien de energietransitie erin als argument voor sloop van betaalbare woningen. Want ‘tis mooi dat die nieuwbouw BENG is toch ook? Maar als we een CO2 lockdown over afzienbare termijn willen voorkomen, dan moeten we rap afscheid nemen van zulk beleid. Dan moeten alle ballen op renovatie.

 

90 Procent van de bestaande woningen, staat er in 2050 nog. Om de klimaatdoelstellingen te halen, moet het tempo van renoveren naar klimaatneutraal van de huidige 1.000 renovaties per jaar, naar 1.000 per dag. In ons dossier over slopen of renoveren, leggen drie experts uit hoe dit zit. Ze maken gehakt, of toepasselijker gezegd, puin van de veronderstelling dat sloop-nieuwbouw de slimmere ingreep is om de gebouwde omgeving klimaatneutraal te maken.

 

En de wooncrisis dan? Ook om die reden zult u allemaal naar de stembus moeten. En neem dan uw hele achterban mee! Voormalig VN rapporteur voor het recht op huisvesting Leilani Farha zei in 2019 tegen Huurpeil dat we eerst de wooncrisis moeten bestrijden voordat we aan de klimaatcrisis toekomen. Het mini-burgerberaad van Extinction Rebellion en ons dossier laten zien, dat die twee crises al samenvallen.

Agnes Verweij 

hoofdredacteur

Dit is een artikel uit Huurpeil 1, 2022

 

Huurpeil

Abonnement Huurpeil

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen