Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenHuurders in de sociale sector krijgen in 2021 géén huurverhoging. Huurders in de vrije sector krijgen een huurverhoging die voor het eerst aan een wettelijk maximum gebonden is. Wanneer huur je in de sociale sector? En wat als je verhuurder toch een (te hoge) huurverhoging vraagt?
Om dat snel na te gaan kun je deze digitale check invullen.
Om dat na te gaan moet je kijken naar de huurprijs die je betaalde op het moment dat je de woning ging huren. En daarna kijken of die huurprijs lager was dan de liberalisatiegrens die er op dat moment was. Met deze check kun je dat nakijken.
Dat je géén jaarlijkse huurverhoging krijgt en je huurprijs dus hetzelfde blijft. Huur je een sociale huurwoning? Dan moet je verhuurder je huur dit jaar bevriezen. Dat heeft de overheid speciaal voor 2021 zo geregeld. De huurbevriezing van 2021 geldt voor alle sociale (gereguleerde) huurcontracten. Dus niet alleen voor sociale huurwoningen van woningcorporaties, óók voor sociale huurwoningen van beleggers en particulieren.
Huur je een sociale huurwoning van een woningcorporatie? Als je inkomen laag is en je huur hoog kom je dit jaar misschien in aanmerking voor eenmalige huurverlaging. Ook dat is een regeling die alleen dit jaar geldt, en in 2022 dus niet meer.
In de vrije sector (geliberaliseerde contracten) mag de huur dit jaar wél omhoog.
Vraagt je verhuurder toch huurverhoging voor je sociale huurwoning? Blijf de oude huurprijs betalen en maak bezwaar met deze modelbrief voor sociale huurders. Gaat je verhuurder niet akkoord met je bezwaar én wil hij toch huurverhoging hebben? Dan moet je verhuurder je bezwaar naar de Huurcommissie sturen. Die doet dan een bindende uitspraak. Stuur je bezwaar naar je verhuurder voordat de huurverhoging in zou gaan. Voor een huurverhoging die op 1 juli ingaat heb je tot 1 juli de tijd. Als je met een brief bezwaar maakt, blijf dan ook de oude huurprijs betalen.
Je kunt ook ‘bezwaar maken’ door géén bezwaarbrief op te sturen, maar alleen de oude huurprijs te blijven betalen. Als je dat doet, stuurt je verhuurder een herinnering waarin wordt opgeroepen om de huurverhoging alsnog te betalen. Dan kun jij als huurder zelf naar de Huurcommissie om bezwaar te maken tegen de huurverhoging.
Als je (een) kamer(s) huurt en een eigen contract hebt met een verhuurder dan huur je ALTIJD in de sociale (gereguleerde) sector. Dat betekent dat de huur dit jaar niet omhoog mag.
Huur je samen met vrienden een zelfstandige huurwoning in de vrije sector en staan jullie samen op een zogenaamd ‘Friendscontract’? Dan kan de huur wél omhoog. Je bent dan formeel geen kamerhuurder, maar jullie zijn dan samen huurders van een vrijesectorwoning.
Ook als je van een particulier huurt kan je woning in de sociale sector vallen. In dat geval mag je verhuurder dit jaar géén huurverhoging vragen. Om na te gaan of je woning in de sociale sector valt moet je moet kijken naar de huurprijs die je betaalde op het moment dat je de woning ging huren. En daarna opzoeken of die huurprijs lager was dan de liberalisatiegrens die op dat moment gold. Met deze check kun je dat nakijken.
Ja, dat bestaat. Een hoge huurprijs hoeft niet te betekenen dat je in de vrije sector huurt. Als je in de sociale sector huurt mag je verhuurder dit jaar géén huurverhoging vragen. Om na te gaan of je in de sociale sector huurt moet je kijken naar de huurprijs die je betaalde op het moment dat je de woning ging huren. En daarna kijken of die huurprijs lager was dan de liberalisatiegrens die er op dat moment was. Met deze check kun je dat nakijken.
Sowieso niet meer dan 2,4%. Dat is dit jaar het wettelijk maximum voor de vrije sector. Staat er een lagere huurverhoging in je contract? Dan geldt dat als maximum.
In sommige geliberaliseerde huurcontracten staat een indexering die lager is dan het wettelijk maximum van inflatie plus 1 procent. Een lagere huurverhoging dan het wettelijke maximum mag altijd. Sterker nog, als er een lagere huurverhoging in je contract staat moet je verhuurder zich aan de contractafspraak houden.
In sommige geliberaliseerde huurcontracten staat helemaal niets over de huurverhoging. In die situatie mag je verhuurder niet zomaar huurverhoging vragen. Wat je verhuurder dan wél mag is een nieuw contract aanbieden waar instaat dat de jaarlijkse huurverhoging het wettelijk maximum volgt. Advies nodig over deze situatie? Neem contact op met de Huurderslijn.
Betaal de huurverhoging niet. Blijf de oude huurprijs betalen en maak schriftelijk bezwaar bij je verhuurder. De Woonbond heeft gratis modelbrieven voor de volgende twee situaties die in de vrije sector kunnen voorkomen:
Zorg dat je bezwaarbrief bij de verhuurder is vóórdat de huurverhoging ingaat.
Wil je verhuurder de huur dan toch verhogen? Dan moet jij binnen 4 maanden na ingangsdatum van de huurverhoging naar de Huurcommissie stappen. Dat kan óók als je niet eerst bezwaar hebt gemaakt of als je de verhoogde huur toch bent gaan betalen. We raden je aan het wel eerst met een bezwaar aan de verhuurder te regelen. Daarmee kun je een gang naar de Huurcommissie voorkomen.
Om dat na te gaan moet je kijken naar de huurprijs die je betaalde op het moment dat je de woning ging huren. En daarna kijken of die huurprijs hoger was dan de liberalisatiegrens die er op dat moment was. Met deze check kun je dat nakijken.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel