‘Hypotheekrenteaftrek onhoudbaar’

23 december 2019

De hypotheekrenteaftrek, de fiscale regeling die het eigenwoningbezit in Nederland stimuleert, is onhoudbaar en onuitvoerbaar. Dat zeggen twee gezaghebbende onderzoeksbureaus in adviezen aan het kabinet. De hypotheekrenteaftrek kost de staat volgend jaar ruim 6 miljard euro.

De adviezen zijn uitgebracht door SEO Economisch Onderzoek en door Panteia op verzoek van de Eerste Kamer. Ze vinden dat het volgende kabinet een eind moet maken aan de lucratieve fiscale regeling voor mensen die een eigen huis hebben. De woning zou behandeld moeten worden als vermogen (in Box 3).

Veel nadelen

Er kleven volgens SEO veel nadelen aan de eigenwoningregeling. Het is duur, de huizenprijzen worden erdoor opgedreven, de welvaart verminderd en de schulden vergroot. Er is al diverse malen aan de regeling gesleuteld, maar deze veranderingen maken de regeling volgens Panteia ‘niet goed houdbaar, controleerbaar, uitvoerbaar en handhaafbaar.’

Te ingewikkeld

Ex-staatssecretaris Menno Snel (D66) reageerde terughoudend op de politiek beladen adviezen, maar ook hij vindt de regeling te ingewikkeld geworden. Dat geldt volgens Panteia ook voor de Belastingdienst zelf.

Eigendomsneutrale woontoeslag

De Woonbond vindt dat er een einde moet komen aan de bevoordeling van kopers door de hypotheekrenteaftrek. Beleidsmedewerker Hans Weevers: ‘Er moet een eigendomsneutrale woontoeslag komen die voor iedereen geldt. Er gaat nu al jarenlang meer geld naar eigenaar-bewoners dan naar de mensen met de laagste inkomens en dat is voor de Woonbond onaanvaardbaar’.

Eerste Kamer
kabinetsbeleid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen