‘Ons laand, ons lu’

20 maart 2018

Groningers die de slappe aanpak van de aardbevingsproblemen zat zijn, hebben sinds vorige week een actiekamp ingericht tegenover het kantoor van het Centrum Veilig Wonen in Appingedam.

Hongerstakers Appingedam maart 2018
Hongerstakers Jannie Knot en Jan Holtman in Appingedam, Groningen

Twee van hen, de 66-jarige Jan Holtman uit Wildervank en de 57-jarige Jannie Knot uit Garrelsweer, zijn in hongerstaking gegaan. Het motto van de actie is: ‘Ons laand, ons lu’ – ‘Ons land, onze mensen’. Het protest is gericht tegen de lakse afhandeling van bevingsdossiers. Daardoor zitten vele Groningers, huiseigenaren maar ook huurders, al tijden met de handen in het haar.

Herstellen niet altijd mogelijk

De directeur van het Centrum Veilig Wonen, Geeke Feiter, heeft vorige week een bezoek gebracht aan het tentenkamp. 'We hebben een goed gesprek gehad', zegt persvoorlichter Inez Witjes namens de actievoerders. 'Daar zijn we blij mee.' Het Centrum Veilig Wonen zet zich, in opdracht van de Nationaal Coördinator Groningen, in voor het herstellen van woningen en gebouwen in het aardbevingsgebied in Groningen. Maar herstellen is lang niet altijd mogelijk.

Huurwoning ontvlucht

Inez Witjes woonde zelf in Opwierde, een wijk in Appingedam. Zij is haar huurwoning ontvlucht: ‘De versterking van woningen is daar mislukt. Alleen sloop is nog een optie. Er is een noodplan nodig, want de 1400 woningen daar – met allemaal huurders – lopen gevaar. Als met een volgende beving de dijk breekt, staat de hele polder drie meter onder water. Mensen zouden daar niet meer moeten wonen. Het is Code Rood.’

actie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen