1.000 euro stookkosten per maand voor bewoners Hilwiscomplex

3 augustus 2016

Ruim 50 bewoners van het Hilwiscomplex, rond de beroemde ‘Wolkenkrabber’ in Amsterdam-Zuid, hebben van hun verhuurder Rappange een stookkostenrekening over 2015 gekregen van gemiddeld 1.000 euro per maand. Ze hebben hiertegen bezwaar aangetekend bij de huurcommissie.

Hilwiscomplex Amsterdam
Hilwiscomplex, Victorieplein Amsterdam 

‘Het is een krankzinnig bedrag en de bewoners zijn uiteraard geshockeerd. Maar ze laten hun hoofd niet hangen en zijn voor de zoveelste keer in actie gekomen tegen de torenhoge stookkosten’, vertelt voorzitter Harry Mertens van Bewonersvereniging Hilwiscomplex. ‘De gedupeerde bewoners betalen inmiddels veel meer aan energie dan aan huur. Het is echt te dol.’

Rekening over 2014 met 75% verlaagd

Het conflict over de stookkosten sleept al  ruim een decennium en heeft geleid tot langlopende procedures bij de huurcommissie en de kantonrechter. Onlangs nog kregen de bewoners van de huurcommissie gelijk in een procedure over de rekening van 2014. Het bedrag werd met 75% verlaagd. Maar Rappange heeft daar onlangs weer beroep tegen aangetekend bij de kantonrechter.

Verouderde stookinstallatie

De oorzaak van de conflicten over de stookkosten ligt in de zwaar verouderde oliegestookte centrale ketel, die dateert uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De hoge kosten van deze ketel moesten over steeds minder bewoners worden omgeslagen, omdat inmiddels 250 van de 300 bewoners eigen ketel hadden.

Individuele ketels

Dankzij bemiddeling via SP-wethouder Wonen Laurens Ivens is dit structurele probleem inmiddels opgelost. De ketel is begin 2016 buiten gebruik gesteld en alle bewoners hebben nu een individuele cv-ketel, van wie 25 op kosten van de huisbaas. In ruil daarvoor hebben  ze een huurverhoging van 40 euro per maand gekregen. De overige bewoners hebben de cv-ketel zelf aangeschaft. ‘We zijn blij dat het probleem eindelijk is getackeld, maar helaas is de bemiddeling over oude rekeningen niet gelukt’, zegt Mertens.

Legionella

De verouderde stookinstallatie leidde in 2015 tot nog meer overlast. Mertens: ‘Omdat er legionella werd geconstateerd hebben tientallen bewoners wekenlang zonder warm water en verwarming gezeten.’

energiebesparing
gemengd complex
huurcommissie
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen