150.000 euro boete geëist voor elektrocutie studente

18 maart 2016

De officier van justitie in Den Bosch heeft geldboetes geëist van totaal 150.000 tegen leegstandbeheerder Camelot en de gemeente Boxtel. Hen wordt dood door schuld verweten. In januari 2013 werd studente Janneke van Gaal geëlektrocuteerd in een antikraakpand aan de Koevoortseweg in Boxtel, vermoedelijk door slechte installatie van de douche.

huisje, wetboek, hamer rechter

De Bossche officier van justitie eist €60.000,- van de gemeente Boxtel en €60.000,- van Camelot, plus een boete van 30.000 euro voor de  technische dienst van Camelot. Volgens de officier van justitie was de dood van Janneke onnodig en dragen de gemeente Boxtel en Camelot 'grove schuld' aan de elektrocutie. Het pand werd beheerd door Camelot en is eigendom van de gemeente. ‘Meerdere menselijke fouten zijn in deze zaak gemaakt, maar het falen van de werkgevers springt nog het meest in het oog’, aldus de officier van justitie.

Stroomdraden lagen bloot

In het pand waren al langer problemen met de elektriciteit. Stroomdraden lagen bloot en de helft van de elektriciteitsgroepen had geen aardlekschakelaar. ‘Eigenlijk is het onbewoonbaar’, schreef een ambtenaar van de gemeente Boxtel in een interne mail.

Optater

In het AD van 11 maart vertelt Akash Ragoenath, die destijds een huisgenoot van Janneke was, dat hij enkele maanden voor haar dood ook stroomstoten had gekregen onder de bewuste douche. ‘Ik liep 's ochtends met een slaperige kop de douche in, draaide de kraan open en kreeg twee of drie keer een optater.' De monteur die kwam na de eerste melding over de douche was volgens de officier van justitie niet vakbekwaam.

 

antikraak
gebreken
leegstand
onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen