Aandacht voor onterecht hoge stookkosten

11 november 2013

Vara Kassa besteedde zaterdag 9 november aandacht aan onterecht hoge stookkosten. Huurders van particuliere vastgoedbeleggers in Amsterdam en Utrecht betalen hoge bedragen voor verwarming omdat de collectieve stookinstallatie verouderd is. Hun verhuurders weigeren maatregelen te nemen.

stookkosten

De bewoners van de complexen in Amsterdam (Hilwiscomplex) en Utrecht (Tannhauserdreef) vinden tot nu toe geen gehoor bij hun verhuurders. In het Hilwiscomplex betalen huurders maar liefst € 5000 per jaar aan stookkosten, ruim € 400 per maand. Op de Tannhauserdreef is de situatie minder extreem, maar ook daar zijn de stookkosten onredelijk hoog.

Vastgoedbeleggers minder welwillend

Woonbondwoordvoerder Barbara Klomp wees er in de uitzending op dat particuliere vastgoedbeleggers over het algemeen minder welwillend staan tegenover energiebesparende maatregelen dan woningcorporaties. ‘Corporaties staan iets dichterbij de huurder, hebben socialere doelstellingen en zoeken minder snel het conflict. Bij particuliere vastgoedbeleggers ligt de nadruk vooral op de waarde van hun vastgoed.’ Jan Kamminga, voorzitter van Vastgoed Belang (koepel van particuliere vastgoedbeleggers) bevestigde dat. Hij wees erop dat vastgoedbeleggers die in een woning investeren, ‘een mooi rendement' moeten kunnen halen. Het isoleren van woningen gaat volgens Kamminga al gauw ten koste van dat rendement!

Verouderd

In de regel zijn oude woningen minder energiezuinig. De knip ligt ongeveer bij bouwjaar 1980. Toen kwam er aandacht voor beter isoleren en werden meer energiebesparende maatregelen verplicht gesteld. Bij de woningen die voor die tijd zijn gebouwd is vaak nog sprake van slechte isolatie en een verouderde stookinstallatie. Dat zorgt voor een fors hogere energierekening.

Collectieve of individuele verwarming

Is er in uw complex collectieve verwarming en betaalt u via de servicekosten een hoog bedrag voor het verwarmen van uw woning? Dan kunt u de Huurcommissie laten beoordelen of uw servicekosten redelijk zijn. Als dat volgens de Huurcommissie niet zo is, kunnen zij de verhuurder sommeren een deel van de kosten terug te betalen. Heeft u een individuele cv-ketel die verouderd is en voor hoge stookkosten zorgt? Dan zijn er weer andere mogelijkheden om uw verhuurder tot actie te bewegen. Meer daarover leest u in het artikel Hoe regel ik een nieuwe cv?

Slechte isolatie aanpakken

Ook als uw woning zeer slecht geïsoleerd is zijn er wettelijke mogelijkheden om daar wat aan te laten doen. Lees hoe een huurder in Bussum met succes wist af te dwingen dat zijn woning geïsoleerd werd.

Initiatiefrecht

Naar de rechter stappen of dreigen met een gang naar de rechter kan dus helpen, maar volgens de Woonbond zou het daarnaast goed zijn als huurders initiatiefrecht krijgen. Dat betekent dat huurders zelf met een plan kunnen komen waarmee de verhuurder aan de slag moet als 70 procent van de huurders in een complex het plan steunt.

commerciële verhuur
energiebesparing
huurdersorganisatie

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen