Achterstallig onderhoud: WOZ daalt 9,8%

15 maart 2021

De WOZ-waarde omlaag vanwege achterstallig onderhoud, na collectief bezwaar door bewoners. Dat realiseerde Huurdersbelangenvereniging De Zweekhorst in Apeldoorn voor hun wooncomplex van commerciële belegger Heimstaden.

Achterstallig onderhoud tast de waarde van vastgoed aan, redeneerde één van de bewoners van appartementencomplex De Zweekhorst. Het complex is sinds 2018 in handen van Heimstaden, een commerciële belegger uit Scandinavië. De huurder maakte bezwaar tegen de WOZ-beschikking bij de gemeente Apeldoorn en werd gehoord. De gemeente paste de WOZ-waarde van zijn appartement met 9,8 procent naar beneden aan.

Collectief bezwaar tegen WOZ

Huurdersbelangenvereniging De Zweekhorst Apeldoorn, bij monde van de voorzitter Hans Suithoff, pakte het succes op en besloot collectief bezwaar te maken tegen de WOZ-waarde. ‘Onze verhuurder Heimstaden, die in juli 2018 eigenaar van het wooncomplex is geworden, laat vooralsnog achterstallig onderhoudswerk liggen en daardoor leveren bewoners in op wooncomfort. Dat verdient compensatie, dus mogelijk een lagere huur voor een aantal bewoners als gevolg van een lagere WOZ-waarde’, vertelt Gert van Kampen, bestuurslid van HBV De Zweekhorst.

Bezwaar maken bleek eenvoudig

Van Kampen besloot voor het bezwaar niet aan te kloppen bij één van de vele commerciële WOZ-kantoren die ons land rijk is, maar belde gelijk met Tribuut. Dat is het centrale belastingcentrum van de gemeente Apeldoorn. Daarmee bespaarde hij de gemeente veel kosten. ‘Normaal maken veel bewoners gebruik van de diensten van één van de vele WOZ-kantoren. Dat kost de gemeente, bij een bezwaarprocedure, tussen de 700 en 1.000 euro per bezwaar. Als al onze bewoners dat individueel hadden gedaan, betekende dat een kostenpost van meer dan 25000 euro voor de gemeente. Die kosten zijn nu niet gemaakt’, rekent Van Kampen voor. Volgens hem werkte Tribuut vlot mee in het afwaarderen van de WOZ-waarden. ‘Uiteindelijk was het met enkele telefoongesprekken geregeld.

Verweer zinloos

Eigenaar Heimstaden vernam van Tribuut dat de WOZ-waarden van de woningen binnen De Zweekhorst met gemiddeld 9,8 procent naar beneden werden bijgesteld. Van Kampen: ‘De gemeente meldde er direct bij dat een verweer hiertegen weinig zin zou hebben zolang er sprake is van achterstallig onderhoud.’

Samen optrekken

De WOZ-waarde telt mee in de maximaal toegestane huurprijs op grond van het puntenstelsel. Ligt je feitelijke huurprijs hoger dan de maximaal toegestane huurprijs? Dan kun je huurverlaging afdwingen. Dankzij de lagere WOZ-waarde kan het zijn dat huurprijzen in de Zweekhorst nu hoger zijn dan maximaal is toegestaan, waardoor sommige bewoners huurverlaging kunnen krijgen. De Zweekhorsthuurders gaan nog bekijken of dat het geval is. ‘Kern van het verhaal is dat het goed is voor appartementenbewoners om als collectief met de bewonerscommissie of huurdersbelangenvereniging in deze samen op te trekken naar de gemeente toe’, aldus Van Kampen.

Energielabel

De huurdersbelangenvereniging vertrouwt erop dat de afwaardering Heimstaden aanzet tot het oppakken van achterstallig onderhoud. ‘Binnen ons complex is er nog veel te doen aan achterstallig onderhoud. Wij bestuderen nu ook ons energielabel. Wij hebben onze twijfels bij het huidige energielabel.’

betaalbaarheid
WOZ-waarde

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen