Actie tegen huisuitzetting van een jong gezin door De Key

13 september 2017

Op dinsdag 12 september hebben de Bond Precaire Woonvormen (BPW), Doorbraak, Niet Te Koop en andere organisaties samen met zo’n 40 actievoerders een petitie aangeboden aan woningcorporatie De Key tegen de huisuitzetting van een jong gezin.

Actie op 12 september 2017 tegen huisuitzetting van een jong gezin door De Key
Actie op 12 september 2017 tegen huisuitzetting van een jong gezin door De Key

 

Zo’n 900 mensen hadden de petitie ondertekend met de oproep aan De Key om te stoppen met het beleid om steeds meer flexibele huurcontracten te gebruiken. Het gevolg van flexibele huurcontracten is dat een huurder op straat kan komen te staan als hij aan het einde van het huurcontract geen andere huisvesting heeft gevonden. Dan leidt de wens om meer doorstroming tot dakloosheid.

Op straat gezet

Een voorbeeld is het jonge gezin Simsirel dat van De Key een woning huurde met een campuscontract. Dat contract eindigt met het einde van de studie van moeder Busra. Vader, moeder en hun baby worden nu door De Key uit hun woning gezet, zonder dat er een alternatief voorhanden is. De actievoerders vinden dat een sociale verhuurder hier zijn verantwoordelijkheid voor moet nemen.

Flexcrèche onder afdakje

Om De Key te confronteren met de gevolgen van flexibele huurcontracten werd onder het afdakje van het hoofdkantoor van De Key in Amsterdam als ludieke actie een flexcrèche opgezet, zodat de baby nog wel een dak boven het hoofd zou houden. De Key nam de petitie in ontvangst en hoorde het emotionele verhaal van Busra Simsirel aan, maar gaf geen krimp. Woordvoerder Lidy van der Schaft liet weten het gezin al twee keer uitstel van uitzetting te hebben gegund en beriep zich op de wet die De Key het recht geeft dit nu wel te doen.

Woonbond steunt actie

De Woonbond steunt de actie van de Bond Precaire Woonvormen, omdat deze precies laat zien waarom flexibele huurcontracten geen oplossing zijn, maar juist nieuwe problemen creëren. Zonder woonzekerheid is het voor jonge mensen moeilijk een leven op te bouwen. De voordelen van flexibiliteit van huurcontracten vallen toe aan de verhuurder, de nadelen komen terecht op de schouders van de huurders.

 

actie
huurcontract

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen