Actie tegen privacyschendingen bij antikraak

23 april 2012

De Bond Precaire Woonvormen, een vrijwilligersorganisatie die de misstanden rondom antikraak op de kaart zet, is op zaterdag 21 april de campagne 'Weiger de controleur, zet een ander slot op je deur!' gestart.

Nieuw slot

Bewoners van verschillende antikraakbureaus in heel Nederland zullen hun voordeurslot vervangen door een eigen slot. Daarmee claimen ze hun recht op privacy en huisvrede terug.

Antikraakbureaus schenden de privacy van antikraakbewoners omdat hun controleurs onrechtmatig de woonruimte van bewoners binnenstappen en bewoners controleren op hun leefgedrag.

Zij laten briefjes achter met teksten als: 'Doe je je afwas wel regelmatig? Koop eens een kast voor je kleren.' Regelmatig dreigt de controleur bij dit soort 'huisbezoeken' ook met huisuitzettingen of boetes. De Bond Precaire Woonvormen wijst er op dat huisvrede en privacy fundamentele rechten zijn en roept antikraakbewoners op in hun recht te gaan staan.

Omzeiling huurrecht

'De privaatrechtelijke bruikleenovereenkomst waar antikraakbureaus gebruik van maken, is bedoeld voor het uitlenen van goederen, niet voor het aangaan van contracten met betrekking tot wonen', schrijft De Bond precaire Woonvormen in hun persbericht. ‘In de praktijk wordt de bruikleenovereenkomst door antikraakbureaus gebruikt om reguliere huurdersrechten en de bestaande regelingen rondom tijdelijke verhuur onder de Leegstandswet, te omzeilen. Zo is antikraak een uitholling van de rechten van huurders. De schending van privacy, huisvrede en privéleven in de antikraakbranche, is helaas slechts een onderdeel van de vele misstanden in die sector. Niet voor niets is er in het verleden bijzondere wetgeving opgesteld voor wonen en huurders.’

Stop omarming

Wat de Bond Precaire Woonvormen betreft zou demissionair minister Spies van Binnenlandse Zaken in de eerste plaats de antikraakconstructie af moeten schaffen. Tevens zou zij er op moeten toezien dat de inzet van woonvormen met minder huurbescherming, tot een minimum wordt beperkt. Woningnood onder jongeren, urgent woningzoekenden en anderen met een kwetsbare positie op de woningmarkt, kan alleen een oplossing vinden in voldoende betaalbare huisvesting. De overheid zou antikraak niet als oplossing voor die groepen mogen omarmen, aldus de Bond Precaire Woonvormen.

antikraak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen