Afbouwen noodopvang daklozen risico volksgezondheid

11 juni 2020

Hoewel de coronacrisis nog niet voorbij is stopte het Rijk met betalen van kosten voor noodopvang van daklozen zonder papieren. Dokters van de Wereld en Straatdokters, twee organisaties die medische zorg aan dak- en thuislozen bieden, maken zich zorgen. 

Sinds het afbouwen van de noodopvang slapen er opnieuw daklozen op straat.

Tijdens de eerste maanden van de coronacrisis betaalde het Rijk de kosten voor noodopvang van alle straatslapers, met en zonder papieren. Daardoor kon mensen een slaapplek worden geboden waar de richtlijnen van het RIVM -zoals 1,5 meter afstand- zo goed mogelijk werden nageleefd.

Noodopvang weer afgebouwd

Sinds 18 mei is het Rijk deze noodopvang weer aan het afbouwen. Dokters van de Wereld en Straatdokters zien de gevolgen daarvan en maken zich daar zorgen over. Zij signaleren nu dat er opnieuw mensen in groepjes op straat slapen, met alle risico’s voor de volksgezondheid van dien.

Brandbrief

De twee organisaties stuurden daarom een brandbrief aan het kabinet. Daarin roepen ze het Rijk op om, in ieder geval zolang de coronacrisis duurt, de extra opvang te blijven betalen, ook voor daklozen die geen papieren hebben.

Niet humaan en medisch onverstandig

De organisaties noemen het ‘niet humaan en medisch onverstandig’ om mensen zonder papieren uit de opvang te weren. Ze wijzen er verder op dat het te snel afbouwen van de noodopvang een vorm van kapitaalvernietiging is: de kans is immers reëel dat de noodopvang opnieuw moet worden opgetuigd als het virus opnieuw oplaait.

wonen en zorg

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen