Amsterdam op 17e plek duurste steden om te huren

22 februari 2017

Amsterdam is een dure stad om – in de vrije sector – te gaan huren. Op de ranglijst van 72 wereldsteden staat de hoofdstad op de 17e plaats, met een gemiddelde huur van € 23,- per m2.

Luchtfoto Amsterdam
Luchtfoto Amsterdam 

Dit blijkt uit de berekeningen van de Britse startup Nested. De duurste stad om te wonen is San Francisco. Daar is een huurder ruim het dubbele kwijt is (€ 50 per m2). Op de tweede plaats staat New York en op de derde Hongkong.

Genève duurste huurstad in Europa

De duurste Europese stad is het Zwitserse Genève, met een gemiddelde huurprijs van € 30,- per m2. Van de grootste twee Europese steden is Londen duurder dan Amsterdam (€ 27,80 per m2), maar Parijs goedkoper (€ 21,30 per m2).

Corporaties vragen minder

De becijferde huurprijs in Amsterdam komt aardig overeen met huurwoningensite Pararius, die heeft becijferd dat een vierkante meter woonruimte in Amsterdam maandelijks zo'n € 22,- aan huur kost. Voor de duidelijkheid: dat zijn prijzen in de vrije sector. Uit Woonbondonderzoek uit 2015 bleek dat woningcorporaties hun vrijkomende woningen tussen € 10,- en € 14,- per vierkante meter per maand aanbieden.

Inkomen nodig van € 37.000,-

Nested berekende ook welk salaris je moet hebben om in een wereldstad te kunnen wonen. Uitgaande van een oppervlakte van 39 m2 voor een alleenstaande, is een eenpersoonshuishouden in Amsterdam gemiddeld € 895,- per maand kwijt aan huur. Volgens Nested zou je niet meer dan 29 procent van je salaris aan huur moeten besteden. Om een huur van € 895,- te kunnen betalen, zou je als alleenstaande dus jaarlijks € 37.000,- moeten verdienen.

commerciële verhuur
feiten en cijfers

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen