Amsterdam komt met leegstandsboete

30 september 2016

De gemeente Amsterdam wil leegstand van woningen aanpakken. Leegstand moet gemeld worden door eigenaren, woningen die langer dan zes maanden leegstaan kunnen een boete opleveren.

Leegstaande woningen.

Vanwege de grote druk op de Amsterdamse woningmarkt, wil de gemeente Amsterdam leegstand fermer aanpakken. In het uiterste geval kan de gemeente een nieuwe bewoner voordragen voor een leegstaande woning.

Boetes voor leegstand

Een woning mag niet langer dan zes maanden leegstaan, tenzij daar een bijzondere reden voor is zoals renovatie of de afwikkeling van een erfenis. In alle andere gevallen zijn eigenaren na die termijn verplicht dit te melden bij de gemeente. Mochten eigenaren zich daar niet aan houden dan kan er een boete volgen. De boete bedraagt voor huiseigenaren € 2500,- en voor professionele verhuurders € 5000,-.

Gemeenteraad stemt in november

Tot nu toe kon er alleen worden opgetreden bij de leegstand van kantoorgebouwen, maar ontbraken middelen om eigenaren van particuliere woningen tot actie te bewegen. Als de gemeenteraad in november met het plan instemt, kan de verordening volgens het gemeentebestuur op 1 december in werking treden.

Beter landelijk beleid

De uitvoering van deze leegstandsverordening, gebaseerd op de Leegstandwet, blijft echter complex en bewijsvoering is ingewikkeld. Wethouder Ivens (Wonen) roept daarom op tot verbetering van de landelijke regels om de leegstand beter te kunnen bestrijden.

leegstand

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen