Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenIn woningen die gebouwd zijn vóór 1960 kunnen nog loden waterleidingen aanwezig zijn. De gemeente Amsterdam start nu met huisbezoeken om deze loden leidingen op te sporen.
Samen met Stichting !Woon gaat de gemeente Amsterdam in eerste instantie langs bij 2400 woningen in twaalf woonblokken. Dit omdat er loden leidingen zijn gevonden in andere woningen in deze blokken.
Vooral zwangere vrouwen en jonge kinderen tot en met zeven jaar moeten oppassen voor drinkwater uit loden leidingen. Als ongeboren of jonge kinderen te veel lood binnenkrijgen, kan dit leiden tot hersenschade.
Lood in drinkwater is niet alleen een Amsterdams probleem. In alle provincies (op Flevoland na) zijn er nog woningen van vóór 1960 die loden leidingen kunnen hebben. De Gezondheidsraad schat dat het landelijk gezien om honderd- tot tweehonderdduizend woningen gaat.
Een te hoge concentratie lood in het drinkwater geldt weliswaar als een ‘gebrek aan de woning’ dat verholpen moet worden, maar loden leidingen zélf zijn nog niet verboden. Dat maakt het lastig om af te dwingen dat verhuurders loden leidingen daadwerkelijk verwijderen. Samen met Utrecht, Den Haag, Rotterdam en Eindhoven pleit de gemeente Amsterdam bij het ministerie voor een landelijk verbod.
Het opsporen van loden leidingen kan onderdeel zijn van een ‘APK voor woningen’. De Woonbond is voorstander van een woning-APK die ook checkt op de veiligheid van andere installaties.
Hoe kan het dat het probleem met loden leidingen nog steeds niet is opgelost? Journalisten van Investico deden daar onderzoek naar. Lees deze reconstructie in de Groene Amsterdammer.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel