Amsterdam wil af van verhuur koopwoningen onder de Leegstandwet

17 januari 2017

Amsterdam wil af van verhuur van koopwoningen onder de Leegstandwet. Dat blijkt uit antwoorden van raadsvragen door wethouder Laurens Ivens.

Twee Amsterdamse appartementen met bordje ´te huur`

De wethouder laat weten dat er in Amsterdam geen sprake meer is van koopwoningen die niet verkocht kunnen worden.

Crisis

Tijdens de economische crisis stonden sommige huizen lange tijd te koop. Een lagere verkoopprijs was niet altijd mogelijk vanwege mogelijke restschuld. Om dubbele woonlasten voor de verkopers en leegstand van de woning te voorkomen, werd het mogelijk een te koop staande woning via tijdelijke huurcontracten onder de Leegstandwet te verhuren. De gemeente kan hier vergunningen voor verstrekken.

Aantal verstrekte vergunningen is gedaald

De afgelopen jaren is het aantal verleende vergunningen in Amsterdam sterk gedaald, laat website Nul20.nl weten. In 2013 verleende de gemeente nog 700 vergunningen. In de eerste tien maanden van vorig jaar was sprake van een daling naar circa 120 vergunningen.

Grote nadelen voor huurders

De Woonbond is tegen verhuur van te koop staande woningen onder de Leegstandwet. Er zijn al heel veel mogelijkheden voor tijdelijke verhuur. Verhuren van koopwoningen onder de Leegstandwet is voor huurders zeer nadelig. Het woningwaarderingsstelsel  waarmee een maximaal toegestane huurprijs wordt berekend voor huurwoningen aan de hand van de kwaliteit van de huurwoning, geldt namelijk niet voor koopwoningen die particulieren onder de Leegstandwet verhuren. Huurders betalen hier dus ook nog eens de hoofdprijs voor een tijdelijke woning.

leegstand
tijdelijke verhuur

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen