Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenDe Amsterdamse wethouder Laurens Ivens (SP) wil dat de hoofdstad huurwoningen opkoopt die woningcorporaties gedwongen verkopen. Amsterdam moet deze panden voor sociale huur behouden.
Volgens Ivens verkopen de Amsterdamse woningcorporaties jaarlijks gemiddeld 800 huurwoningen per jaar. Deze panden komen volgens hem in handen van rijkere medeburgers, waardoor mensen met minder inkomen het nakijken hebben. ‘We moeten geen stad voor de rijken worden’, verklaarde Ivens tegenover het AD.
Tussen 2011 en 2019 daalde het aantal corporatiewoningen in Amsterdam van 195.000 naar 179.600. Amsterdammers wachten gemiddeld vijftien jaar op een betaalbare huurwoning. Ivens wil het tij keren en inzetten om jaarlijks honderden woningen aan te schaffen.
Dat Amsterdam geld moet lenen om dit plan te realiseren, deert Ivens niet: ‘In principe leen je geld, maar krijg je er ook weer waarde voor terug. Huizen zijn in Amsterdam waardevast. Het kost niet meer geld, maar je zal wel meer schulden moeten maken’.
Corporaties in Amsterdam droegen vorig jaar 204 miljoen euro af aan het Rijk. Als de heffing van tafel gaat, verdwijnt volgens Ivens de noodzaak voor corporaties om woningen te verkopen om verduurzaming en nieuwbouw te realiseren. Hij hoopt dat na de verkiezingen een nieuw kabinet de heffing stopt. Als dat niet gebeurt, zet Ivens door met zijn aankoopplannen: ‘Dan maken wij als gemeente schulden, maar blijft onze stad wel betaalbaar’.
Volgens de Woonbond illustreert dit dat gemeenten vaak aanlopen tegen het landelijke woonbeleid dat gericht is op het verkleinen van de sociale huursector. Uit onderzoek van de bond bleek dat er in vijf jaar tijd 108.000 sociale huurwoningen bij corporaties verdwenen. De Woonbond roept een nieuw kabinet dan ook op te gaan voor een grotere sociale huursector, zodat de lange wachttijden en het tekort aan betaalbare huur eindelijk eens worden aangepakt. Via een petitie kunnen woningzoekers deze oproep ook direct doen aan de aankomende minister van wonen.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel