App maakt woningruilen makkelijker

26 september 2017

Deze week is door 26 woningcorporaties gezamenlijk de dienst HuisjeHuisje gelanceerd. Hiermee kunnen huurders op zoek naar een ruilwoning.

woningruil

Doorstromen naar een andere huurwoning is al jaren een moeilijk verhaal. Wachtlijsten, te weinig nieuwbouw en vrijkomende huizen, het duurt wel even voordat je een andere huurwoning hebt gevonden, als het al lukt. Met HuisjeHuisje willen verhuurders het verhuizen makkelijker maken, door huurders te laten ruilen van woning.

Elkaars huizen bekijken

Na het downloaden van de HuisjeHuisje-app op je telefoon kun je foto’s van je huis uploaden, en adres en huurprijs invoeren. Andere huurders doen dat ook, en daarna kun je elkaars huizen bekijken, en eventueel ‘liken’. Klikt het tussen twee huurders, dan kunnen ze afspreken voor een bezichtiging. Als er besloten wordt tot een woningruil, dan zal de corporatie of verhuurder nog wel toestemming moeten geven.

Let op de huur

HuisjeHuisje is zo’n slimme vinding, waarvan je je afvraagt waarom die er niet eerder was. Er zijn wel enkele puntjes om op te letten. Naast toestemming van de verhuurder en eventueel de gemeente (huisvestingsvergunning) moet je ook opletten wat er gebeurt met de huur. Die kan bij nieuwe huurders namelijk flink worden verhoogd. Vooral bij particuliere verhuurders kan dit spelen. Corporatiewoningen met een V-merkje in de app hebben al de nieuwe huurprijs.

Veel dure woningen

Wat opvalt aan de woningen in de app is dat er veel dure woningen van boven € 1000,- huur bij staan, ook van corporaties. Die krijg je alleen te zien als je inkomen, dat je ook moet invullen, hoog genoeg is. Met een hoog inkomen krijg je dan weer geen sociale huurwoningen te zien, die je volgens het passend toewijzen toch niet mag bewonen.

Je kunt de app downloaden in de App Store of bij Google Play.

beschikbaarheid

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen