Persbericht

Arme huurders betalen de helft van hun inkomen aan huur

17 januari 2018

Van de huishoudens die al minstens vier jaar lang van een laag inkomen moesten rondkomen, woont 83 procent in een sociale huurwoning, blijkt uit vandaag verschenen onderzoek naar langdurige armoede van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Door hoge huurstijgingen is deze groep een steeds groter deel van hun inkomen kwijt aan wonen. In 2015 was dit 46,7% bij sociale huurders en 53,9% bij particuliere huurders.

Woonbonddirecteur Ronald Paping: 'De enorme huurstijging zorgt ervoor dat veel huurders financieel in de knel zijn gekomen. Het is hoog tijd dat de huren omlaag gaan.'

Bezuiniging huurtoeslag

In 2016 ontving 77 procent van de huurders met een laag inkomen huurtoeslag, van de huurders met langdurig armoederisico was dat 90 procent. De huurtoeslag vergoedt een deel van de huur die deze huishoudens betalen. Het kabinet wil 138 miljoen euro bezuinigen op de huurtoeslag. Paping: 'Daardoor gaan huurtoeslagontvangers er gemiddeld bijna 100 euro per jaar op achteruit, dat raakt juist mensen met een laag inkomen hard. Daar moet de Kamer niet mee akkoord gaan.' Veel huurtoeslagontvangers hebben een te hoge huurprijs voor hun inkomen. In 2016 was dit 23 procent van de huurtoeslagontvangers met een laag inkomen.
 

betaalbaarheid

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen