Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenLobbyisten vanuit de vastgoedsectpor slaan wild om zich heen om de Wet Betaalbare Huur tegen te houden. Ondertussen zetten gemeenten het opkoopverbod in om ervoor te zorgen dat woningen niet voor de neus van koopstarters worden weggekaapt door beleggers om vervolgens duur te worden verhuurd. De particuliere huisbazenlobby schiet zichzelf dus in de voet met hun lobby voor behoud van woekerprijzen.
Het verzet tegen regulering van de vrije huursector klinkt luid. Individuele pandjesbazen vertellen in kranten en tv-programma’s hoe hun rendement gevaar loopt. Hun koepelorganisatie VastgoedBelang startte onlangs een campagne om het imago van particuliere verhuurders te verbeteren. En verhuurplatform Pararius praat huurders angst aan voor regulering door bijna maandelijks alarm te slaan met een persbericht. Terwijl het huurprijsplafond alleen woekerprijzen voorkomt.
Na de zomervakantie zal de Tweede Kamer zich buigen over het wetsvoorstel van minister Hugo de Jonge. Met deze Wet Betaalbare Huur krijgt een groter gedeelte van de huurmarkt een maximale huurprijs. Hiervoor wordt het puntenstelsel (WWS) opgetrokken van 148 naar 186 punten.
Uit recent onderzoek blijkt dat de opkoopbescherming inderdaad helpt om meer starters aan een koopwoning te helpen. Al voor de invoer van de opkoopbescherming op 1 januari 2022 bleek de maatregel erg populair bij gemeenten. Gemeenten kunnen met deze maatregel zorgen dat woningen tot een bepaalde prijs niet verkocht mogen worden voor de verhuur. Veel grote gemeenten hanteren inmiddels een opkoopbeschrming, en Utrecht breidde de opkoopbescherming onlangs uit om er meer woningen onder te laten vallen.
Deze vorm van regulering is niet een probleem, maar een deel van de oplossing voor een probleem. In de vrije huursector zijn de aanvangshuren in tien jaar tijd met 25% gestegen. En de gemiddelde huurquote van nieuwe huurders is steeds hoger geworden. Het aantal huurders dat meer dan 40% van het inkomen kwijt is aan huur, is vanaf 2018 sterk toegenomen. Waar dit toe leidt vertellen huurders zoals Paul en Maud in deze video. Overigens kunnen ook met de regulering nog steeds hoge prijzen worden gevraagd, maar dan moet dit wel enigzins in lijn zijn met de kwaliteit. Alleen onredelijk hoge huren worden dus door de wet beperkt. Veel verhuurders die niet al bovenin de boom zitten worden niet geraakt door de regulering.
Als de particuliere verhuurders niet bij willen dragen aan de maatschappelijke opgave waarbij er verhuurd wordt voor een enigzins normale prijs-kwaliteitverhouding, dan zullen meer gemeenten naar de opkoopbescherming grijpen en steeds meer woningen onder de bescherming laten vallen. Het is dus kiezen of delen. Of deel worden van de oplossing, of niet raar opkijken dat gemeenten dan kiezen voor een opkoopbescherming.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel