Bemiddelaar Direct Wonen moet te hoge huur terugbetalen

17 juli 2014

Direct Wonen moet 20.500 euro terugbetalen aan twee Amsterdamse huurders die vijf jaar te veel huur hebben betaald, oordeelde de rechter deze week. De woning werd voor meer dan twee keer de maximaal toelaatbare huurprijs verhuurd.

Hamer van rechter

Drie jaar nadat de huurovereenkomst was gesloten kwamen de huurders erachter dat de maximale huurprijs van de huurwoning volgens het puntensysteem 427,55 per maand bedroeg, terwijl het voor 900 euro per maand werd verhuurd.

Uitspraak

Na een lang juridisch traject volgde deze week de uitspraak bij het Gerechtshof in Amsterdam. Direct Wonen heeft zich niet gehouden aan de Amsterdamse verordening op de woning- en kamerbemiddelingsbureau ’s die stelt dat een bemiddelaar met vergunning niet mag bemiddelen in huurwoningen met een huurprijs boven de maximale huurprijsgrens. Daarnaast had de bemiddelaar zijn klanten goed moeten voorlichten en moeten wijzen op de mogelijkheid de huurprijs bij de huurcommissie te laten toetsen. Nu kwamen de huurders pas achter het bestaan van deze optie toen de termijn om naar de huurcommissie te stappen al verstreken was.

Terugbetalen aan huurder

Direct Wonen moet daarom alle teveel betaalde huur terugbetalen aan de huurder. Ook de procedurekosten zijn voor rekening van de bemiddelaar. De langslepende rechtszaak is financieel ondersteund door het Emil Blauw Proceskostenfonds van de Wijksteunpunten Wonen Amsterdam.

bemiddelingskosten
puntenstelsel
rechtszaak

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen