Bemiddelingsbureaus stoppen met onterechte kosten voor huurder

30 september 2014

Bemiddelingsbureaus Rots-Vast en NederWoon Verhuurmakelaars gaan, bij bemiddeling tussen huurders en verhuurders, stoppen met het in rekening brengen van bemiddelingskosten bij de huurder. Dat maakt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekend.

Doorschuiven rekening

Wanneer een huurbemiddelaar bij de verhuur van zelfstandige woonruimte optreedt voor zowel verhuurder als huurder mag hij daarvoor, volgens de wet, alleen de verhuurder bemiddelingskosten rekenen. NederWoon en Rots-Vast passen hun werkwijze per 1 januari 2015 aan.

Onterecht bemiddelingskosten

Ook als de bemiddelaar geen vergoeding ontvangt van de verhuurder, wordt er wel degelijk voor de verhuurder gewerkt als de bemiddelaar de huurwoningen aanbiedt via een website. Aan de huurder mag dan geen bemiddelingskosten worden gevraagd. Dit gebeurt in de praktijk vaak wel. Anita Vegter, bestuurslid ACM: ‘Wij treden op tegen oneerlijke handelspraktijken waardoor consumenten en bedrijven die zich wél aan de regels houden worden benadeeld. Met deze aanpak hopen wij op een brede omslag in de branche, zodat ook andere huurbemiddelaars hun praktijk gaan aanpassen. Toekomstige huurders mogen niet langer geconfronteerd worden met onterechte bemiddelingskosten.’

Kamerhuur

De regels die huurders beschermen tegen onterechte bemiddelingskosten gelden nu alleen nog voor zelfstandige woonruimtes. Er is nieuwe wetgeving in voorbereiding waarbij deze regels ook voor kamerhuur gaan gelden. Volgens ACM was dit mede aanleiding voor NederWoon en Rots-Vast om hun werkwijze aan te passen.

Duidelijk signaal

De Huurderslijn van de Woonbond krijgt vaak vragen van huurders over onterechte bemiddelingskosten. Veel woningzoekenden lopen hier tegenaan. De Woonbond vindt het dan ook goed dat ACM een duidelijk signaal geeft aan bemiddelaars. ‘Huurders worden onnodig op kosten gejaagd. Dat moet afgelopen zijn,’ aldus Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond.

bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen