Bemiddelingskosten terug met de Woonbond

19 september 2016

Bijna een jaar geleden bevestigde de Hoge Raad in een uitspraak dat bemiddelingskosten vragen aan woningzoekenden terwijl huurmakelaars eigenlijk voor de verhuurder werken, niet mag. Toch gebeurt dat nog steeds.

Bemiddelingskosten

Veel huurmakelaars reageren niet op brieven waarmee huurders de onterecht betaalde kosten terugvorderen.

Online check

De Woonbond maakt het makkelijker voor huurders die bemiddelingskosten terug willen vorderen. Met een online check 'Bemiddelingskosten terugvragen' kunnen huurders kijken of ze een sterke zaak hebben. Woonbondleden kunnen vervolgens met korting gebruik maken van de diensten van de Procedeerwinkel. Die sturen (No cure No pay) een terugvorderingsbrief plus concept dagvaarding naar de huurmakelaar. Reageert de huurmakelaar hier niet (voldoende) op? Dan kunnen zij je begeleiden in de stap naar de rechter.

Rookgordijn door huurmakelaars

Veel huurmakelaars vragen nog steeds onterecht bemiddelingskosten aan de huurder. Sinds de uitspraak van de Hoge Raad, vermijden ze wel het gebruik van de term 'bemiddelingskosten'. In plaats daarvan vragen ze ‘kosten huurder’ of een ‘renting fee’. Hoe het ook heet, als het gaat om een bedrag dat je als woningzoekende moet betalen om de woning via de makelaar te kunnen huren, gaat het om bemiddelingskosten. Bemiddelingskosten mogen alleen bij de woningzoekende in rekening worden gebracht als er in opdracht van de woningzoekende naar een specifieke woning gezocht wordt.

bemiddelingskosten
Woonbonddiensten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen