Bemiddelingskosten terugeisen met deurwaarder

23 november 2015

De Woonbond biedt vanaf vandaag aan leden de dienst om met een deurwaarder onterecht betaalde bemiddelingskosten terug te krijgen. Jaarlijks lopen veel woningzoekenden tegen torenhoge en onterechte bemiddelingskosten aan.

Bemiddelingskosten

In veel gevallen vragen bemiddelaars bemiddelingskosten aan de woningzoekende, terwijl de bemiddelaar eigenlijk voor de verhuurder werkt. De bemiddelaar biedt dan voor de verhuurder woonruimte aan, zodat het verhuurd kan worden. De huurder heeft de woning vaak zelf gevonden op de website van de huurmakelaar. De Hoge Raad deed eind oktober een uitspraak waarin bevestigd werd dat woningzoekenden geen bemiddelingskosten in rekening gebracht mag worden, terwijl er feitelijk voor de verhuurder wordt gewerkt. Het is daarbij niet van belang of  de verhuurder voor deze diensten betaalt.

Doe de deurwaarderscheck

Om huurders de kans te geven een goede inschatting te maken van hun kansen, en te voorkomen dat zaken niet voldoen aan de vereisten voor succesvolle terugvordering, heeft de Woonbond een deurwaarderscheck gemaakt. Vul de check in, en kijk of je kans maakt in dit traject je geld terug te eisen. Huurders die de deurwaarder willen inschakelen, moeten eerst wel zelf een terugvorderingsbrief sturen. De Woonbond heeft hier een gratis modelbrief voor gemaakt. 

Kosten

Voor leden wordt er door Syncasso Gerechtsdeurwaarders gratis een sommatiebrief verstuurd. De incassokosten worden aan de huurbemiddelaar doorberekend. Alleen wanneer jij als eiser akkoord gaat met een schikkingsvoorstel voor een lager bedrag (en er door de bemiddelaar dus geen incassokosten worden betaald) betaal je zelf voor de werkzaamheden van de deurwaarder. Het gaat in deze fase dan om 15% van het schikkingsbedrag plus btw. Betaalt de bemiddelaar het bedrag niet terug? Dan kan er een dagvaarding en een zaak bij de kantonrechter volgen. Hier zijn echter wel kosten aan verbonden. Bij winst komen die kosten voor rekening van de bemiddelaar. Bij verlies komen ook de proceskosten van de tegenpartij voor rekening van de eiser. Huurders bepalen zelf, in overleg met Syncasso, of ze na de sommatiebrief het traject willen vervolgen.

Rechtsbijstandsverzekering

Heeft u een rechtsbijstandsverzekering of komt u voor een gesubsidieerde rechtsbijstand in aanmerking dan kan het verstandig zijn die weg te kiezen om de bemiddelingskosten terug te vorderen.

Update 12 februari 2016

De deurwaardersactie is inmiddels stopgezet. De deurwaarderscheck is daarop aangepast. Met de aangepaste check controleert u of het zinvol is om juridische stappen te zetten met hulp van een huurrecht advocaat, deurwaarder of incassobureau .

actie
bemiddelingskosten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen