Persbericht

Bereidheid verduurzamingsmaatregelen onder verhuurders laag: torenhoge energielasten tot gevolg

31 oktober 2022

De energielasten drukken loodzwaar op de woonlasten van huurders, met name van huurders in slecht geïsoleerde woningen. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van het Meldpunt EnergieAlarm. Bijna 40% van de melders heeft een maandelijkse energierekening hoger dan €250, en 10% zelfs boven de €500. De voornaamste reden van de hoge lasten is slechte isolatie. Bij de aanvraag van verduurzamingsmaatregelen geeft 91% van de verhuurders niet thuis. Om huurders te helpen slim om te gaan met energie, start de Woonbond vandaag de landelijke campagne ‘Haal energie uit je rekening’.

Het nieuwe rapport van het Meldpunt EnergieAlarm is gebaseerd op 377 unieke meldingen van huurders. De meldingen zijn ontvangen tussen juni en oktober 2022, nog voordat het stookseizoen goed en wel is begonnen. De meeste meldingen gaan over slechte isolatie van de woning. Het merendeel van de melders ervaart kou of tocht in de woning. Bovendien geeft 85% van de melders in de particuliere sector aan een woning te hebben met ruimtes met enkelglas.

Het is tijd dat particuliere huurders in actie komen

62% van de melders heeft de verhuurder gevraagd om verduurzamingsmaatregelen te treffen, met name isolatie en vervanging van enkelglas. In 91% van de gevallen heeft de verhuurder hier geen gehoor aan gegeven. De Woonbond vindt dat met name particuliere verhuurders in actie moeten komen. “De weg van vriendelijk verzoeken en subsidiëren van verduurzamingsmaatregelen werpt geen vruchten af. Het is tijd om verduurzaming af te dwingen, onder andere door enkelglas tot gebrek te verklaren,” zegt Zeno Winkels, directeur van de Woonbond.

Elke besparing helpt: haal energie uit je rekening

Bijna alle melders geven op het meldpunt aan al energiezuinig te leven. Met de hoge energieprijzen van dit moment, maar ook met de prijzen van het energieprijsplafond dat op 1 januari ingaat, loont elke kleine besparing. Om huurders hierbij te helpen start de Woonbond vandaag de campagne ‘Haal energie uit je rekening’.

Inspirerende verhalen van huurders

De campagne biedt onder meer energiebespaartips, uitleg en adviezen en inspirerende persoonlijke verhalen van huurders. Verschillende huurders vertellen wat zij hebben ondernomen om hun energierekening omlaag te brengen, zoals Johan en zijn gezin uit Bilthoven: “Wij gebruiken de helft minder aan gas dan vorig jaar. Als je een beetje handig bent kun je met wat kleine investeringen al veel zelf doen.” Jip en Mariëtta uit Amsterdam hebben samen met buren een technisch team opgericht: “Samen los je dingen nu eenmaal makkelijker en sneller op dan alleen. Ook op het gebied van duurzamer wonen.”

Ondersteuning tijdens het hele stookseizoen

De campagne ‘Haal energie uit je rekening’ loopt het hele stookseizoen, tot het voorjaar van 2023. Daarbij blijft het Meldpunt EnergieAlarm geopend. Met het meldpunt brengt de Woonbond in kaart welke problemen op het gebied van energie er spelen bij huurders.

 

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen