Bescherm huurders vrije sector tegen te hoge huurprijzen

27 mei 2021

Huurders die ten onrechte een vrije sector prijs betalen, krijgen met een gang naar de huurcommissie honderden euro's huurverlaging, blijkt uit onderzoek van RTL nieuws. Maar huurders die volgens het puntenstelsel een te hoge huurprijs hebben, maar waarbij die prijs wel boven de liberalisatiegrens (€752,33) ligt, blijven te veel betalen. Soms zelfs 1.000 euro per maand.

Met een puntenstelsel (het woningwaarderingsstelsel) wordt berekend hoe hoog de huur van een woning gezien de kwaliteit mag zijn.  Maar zo gauw een woning boven de liberalisatiegrens (in 2021 ligt die op €752,33) aangeboden kan worden, vervalt de bescherming van het puntenstelsel. Ook al ligt de maximale huurprijs ver onder de huurprijs die een huurder betaalt.

Woonbond: leg huurprijzen aan banden

Woonbonddirecteur Zeno Winkels: "Dit laat zien dat de harde knip op de liberalisatiegrens een weeffout is in de huurprijsbescherming. De prijs-kwaliteitverhouding in de vrije sector is volledig zoek.  Kleine appartementjes die net genoeg punten hebben gesprokkeld om boven de 752 euro verhuurd te kunnen gaan vervolgens voor het dubbele in de verhuur."

Vroeger vielen alle huurwoningen onder de bescherming van het puntenstelsel. In 1994 is dat los gelaten. Met hoge huurstijgingen tot gevolg.  

Duizend euro te veel

Zo betaalt Ivano uit Amsterdam bijna 1700 euro per maand voor een woning van 54 vierkante meter. De woning valt net in de vrije sector, twee tientjes boven de grens. De Huurcommissie kon dus niets voor hem doen. Ivano en zijn vriendin betalen daarom bijna 1000 euro meer dan wat op basis van het puntensysteem als ‘maximaal redelijk’ wordt gezien. "Legaal, maar niet ethisch", aldus Ivano tegen RTL Nieuws

'Mensen worden uitgekleed'

Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft, pleit bij RTL voor meer bescherming voor huurders. "Ik vind dat mensen worden uitgekleed en ben er dan ook voor om het puntensysteem door te trekken. Het is dan voor beleggers minder aantrekkelijk, maar ook dan is er nog steeds iets aan het verhuren van een woning te verdienen."

Veel meer betaalbare woningen in steden

Ook de wethouders van de vijf grootste grote steden in het land willen dat huren in hun steden betaalbaarder wordt. Zij willen dat een nieuw kabinet een einde maakt aan woekerprijzen door deze te beboeten en huurprijzen voor gemiddelde inkomens te beschermen. "Als je ook voor die prijzen naar de Huurcommissie kan stappen dan zorg je dat er opeens veel meer betaalbare huurwoningen bij komen. Ik denk dat het aanbod in de grote vijf steden zal verdubbelen", aldus laurens Ivens, wethouder wonen Amsterdam.

betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen