Persbericht

Bevriezen liberalisatiegrens is aanslag op sociale woningvoorraad

18 november 2014

De zogeheten liberalisatiegrens, de grens voor de maximale huurprijs van sociale huurwoningen, wordt vanaf 2016 voor drie jaar bevroren. Dat maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bekend.

De Nederlandse Woonbond is fel tegen het bevriezen van de grens, omdat de huren in die periode wel stijgen. Zo verdwijnen er huurwoningen uit de sociale voorraad om in de vrije sector verhuurd te worden. Het bevriezen van de liberalisatiegrens biedt geen enkele bescherming tegen hoge huren, maar leidt er wel toe dat meer woningen uit het sociale segment verdwijnen. ‘Dit is een grote verdwijntruc, een maatregel om huurwoningen uit de sociale voorraad te laten verdwijnen, waarna de huren harder kunnen stijgen,’ aldus Ronald Paping, directeur van de Woonbond. Bij huurwoningen in de geliberaliseerde sector geldt er geen puntenteling die de maximale huurprijs bepaalt.

Uitstel

Eerder maakte het kabinet bekend de liberalisatiegrens in 2015 al te gaan bevriezen. Omdat het niet gaat lukken dit op tijd door de Kamer te krijgen, heeft het kabinet nu besloten de liberalisatiegrens pas per 1 januari 2016 te bevriezen.

Hogere liberalisatiegrens

‘Wij hopen dat van uitstel afstel komt,’ zegt Paping. De Woonbond pleit voor een hogere liberalisatiegrens, zodat meer woningen onder de huurbescherming vallen. Uiteraard moet daarbij wel voorkomen worden dat huurders met lage inkomens hoge huren krijgen.

beschikbaarheid
betaalbaarheid
geliberaliseerde huurprijs

Persvoorlichter

Marcel Trip
06-30329497
uitsluitend voor journalisten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen