Bijna 60.000 kinderen met loodvergiftiging door leidingen

30 juli 2020

Uit het onderzoek ‘The Toxic Truth’ van Unicef blijkt dat wereldwijd 800 miljoen kinderen loodvergiftiging hebben. Het gaat om bijna 60.000 kinderen in Nederland. In ons land komt loodvergiftiging vooral door loden leidingen.

Als kinderen 5 microgram of meer lood in hun bloed hebben, wordt er gesproken over loodvergiftiging. Dat kan schadelijk zijn voor hun ontwikkeling. Vooral kinderen tot 5 jaar zijn kwetsbaar, omdat hun hersenen volop aan het groeien zijn en hun darmen het giftige metaal makkelijker opnemen. Hierdoor kunnen ze permanente hersenschade oplopen, wat kan leiden tot leer- en gedragsproblemen.

Loden leidingen

Bijna 60.000 kinderen in Nederland hebben loodvergiftiging. Daarvan hebben zo’n 7.600 kinderen zelfs een waarde van meer dan 10 microgram in hun bloed. ‘In Nederland komt loodvergiftiging vooral door loden waterleidingen,’ vertelt Suzanne Laszlo, directeur van UNICEF Nederland. Door schadelijke leidingen komen er hoge loodgehaltes in het drinkwater.

Gebrek aan de woning

De huurcommissie ziet een te hoge concentratie lood in leidingwater als een gebrek aan de woning. Het speelt vooral bij woningen die voor 1960 gebouwd zijn. Maar hoe weet je als bewoner nou of je loden leidingen hebt en of er te veel lood in het water zit? Lees ons artikel ‘Lood in drinkwater’ voor meer informatie.  

Verbod

De gemeenten Amsterdam, Utrecht, Eindhoven, Den Haag en Rotterdam lieten in juni weten een wettelijk verbod op loden leidingen in bestaande gebouwen te willen, schrijft Nu.nl. Momenteel zijn loden leidingen alleen verboden bij nieuwbouw.

gebreken
onderhoud

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen