Bijna tweederde corporaties vraagt maximale huurverhoging

24 april 2014

Bijna tweederde van de woningcorporaties (63 procent) brengt dit jaar bij hun huurders de maximaal toegestane huurverhoging in rekening. Die varieert, afhankelijk van het huishoudinkomen, van 4 tot 6,5 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de Persdienst onder ruim honderd corporaties.

Huurstijging

Uit het onderzoek, dat vandaag is gepubliceerd in diverse regionale dagbladen, krijgen vooral huurders met een huishoudinkomen boven € 43.602,- het zwaar: 88 procent van hen krijgt een huurverhoging van 6,5 procent. Bij de middeninkomens (tussen € 34.085,- en € 43.602,-) krijgt ruim driekwart de maximale huurverhoging van 4,5 procent. Voor de huurders met een lager inkomen vraagt tweederde van de corporaties de maximale huurverhoging van 4 procent.

Automatische piloot

In een reactie zegt Woonbonddirecteur Ronald Paping dat de cijfers aantonen dat er licht zit tussen ‘de mooie woorden van corporaties’ en de werkelijkheid. ‘Ze zeggen dat ze zich zorgen maken over de betaalbaarheid, maar ondertussen verhogen de op de automatische piloot de huren, net als vorig jaar. Dat wringt.’ Op het Aedescongres van 17 april nam stemde een overgrote meerderheid van de leden (93 procent) in met een advies waarvan de centrale boodschap is dat corporaties verantwoordelijkheid moeten nemen voor de betaalbaarheid van het huren.

Aedes komt met andere cijfers

Merkwaardig genoeg gloort er enig licht tussen het onderzoek van de Persdienst en de ‘factsheet’ over de ‘huuraanpassing 2014’ die Aedes onlangs uitbracht. Volgens de Aedescijfers past 69 procent van de corporaties ‘voor een deel van de woningen’ een lagere huurverhoging toe dan het maximum. Vorig jaar was dat nog 37 procent. Het verschil met het Persdienstonderzoek zit waarschijnlijk in de zinsnede ‘voor een deel’. Dan kan het gaan om 50 procent, maar ook om een paar woningen.

Gemiddeld 3,9 procent

Volgens het Aedesonderzoek voert 85 procent van de corporaties dit jaar de inkomensafhankelijke huurverhoging door. Vorige jaar lag dit percentage aanzienlijk lager (71 procent). Gemiddeld vragen corporaties op 1 juli een huurverhoging van 3,9 procent, tegenover 4,1 procent in 2013 (exclusief harmonisatie).

Lijst ‘sociale verhuurders’

Uit een inventarisatie van de Woonbond blijkt dat minstens 34 corporaties de huren wel (aanzienlijk) matigen. De meeste zijn te vinden in het noorden, oosten en zuiden van het land, in ontspannen woningmarktgebieden. Morgen, vrijdag 25 april, publiceren we op de website een overzicht van deze ‘sociale verhuurders’ (voor zover bekend bij de Woonbond).

betaalbaarheid
inkomensafhankelijke huurverhoging

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen