Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenMinister Blok van Wonen is niet van plan zijn wetsvoorstel om het bouwtoezicht te privatiseren aan te passen. Hij zegt dit in een reactie op een zeer kritisch onderzoeksrapport van de gemeente Den Haag waaruit blijkt dat privatisering van het toezicht tot gevaarlijke situaties leidt.
Vakblad Cobouw en dagblad Trouw kregen het rapport in handen en publiceerden er gisteren over. Het rapport evalueert een experiment met bouwtoezicht dat niet plaatsvindt door de gemeentelijke dienst bouw- en woningtoezicht, maar door de bouwsector zelf.
Dit ‘keuren door de slager van eigen vlees’ heeft volgens het rapport geleid tot onverantwoorde toestanden. ‘Het risico bestaat dat nietsvermoedende bewoners, zonder het te weten, ondeugdelijke woningen hebben betrokken’, aldus het rapport.
Tijdens het experiment keek de gemeente ‘over de schouder’ mee bij het toezicht op de bouw van 437 huizen. De gemeentelijke inspecteurs grepen bij vier van de tien projecten in en legden bij twee projecten de bouw zelfs helemaal stil, wegens instortingsgevaar. De private inspecteurs hadden de fouten niet opgemerkt.
De Woonbond en een aantal andere consumentenorganisaties, verenigd in de Woonalliantie, waarschuwen al langer tegen de gevolgen van de wet ‘Kwaliteitsborging’ van minister Blok. Ze zijn tegen de privatisering van het publieke bouwtoezicht en wijzen de wet af. ‘Een nieuwe bedrijfstak van private kwaliteitsborgers brengt moeilijk beheersbare branche- en netwerkbelangen met zich mee’, waarschuwde de Woonalliantie in een brief aan de minister. Wat de consumentenorganisaties betreft zijn er veel betere manieren om de positie van de (bouw)consument te versterken.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel