Blok wil meer huurhuizen in vrije sector

22 september 2016

Minister Blok komt met een wetswijziging waardoor gemeenten gebieden kunnen aanwijzen waar alleen huurhuizen mogen worden gebouwd die in de vrije sector vallen. Ook als dit geen eigen grond is van de gemeente.

huis in aanbouw

Dat heeft de minister laten weten in een brief aan de Tweede Kamer. De wetswijziging wordt voor het einde van dit jaar naar de Tweede Kamer gestuurd.

Hoge huurprijzen

Vrije sector huurwoningen zijn woningen die tegen een kale huurprijs boven de liberalisatiegrens van €710,68 worden aangeboden. Omdat er geen maximaal toegestane huurprijs geldt voor deze woningen, worden er vaak erg hoge huurprijzen voor gerekend. Blok geeft aan dat gemeenten voor deze te bouwen woningen afspraken kunnen maken over de huurprijs. Dat zou ervoor moeten zorgen dat de huurprijzen niet enorm hoog worden.

Tekort betaalbare huurwoningen

De Woonbond is voorstander van meer huurprijsregulering in de vrije sector, om woekerprijzen tegen te gaan. Daarnaast wijst de Woonbond erop dat er ook een groot tekort is aan betaalbare sociale huurwoningen. De overheid werkt dit in de hand met de verhuurderheffing, een heffing die corporaties betalen over de waarde van hun sociale woningvoorraad. Hierdoor zijn de huurprijzen in de sociale sector gestegen en is er bij corporaties minder ruimte om te investeren in nieuwbouw.

nieuwbouw
Tweede Kamer

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen