Bossche Bolwoningen zijn informeel gemeentelijke monumenten

9 december 2021

De gemeente ’s-Hertogenbosch onderzoekt of de Bolwoningen op het Bollenveld in de Bossche wijk Maaspoort aangemerkt kunnen worden als gemeentelijk monument. Alle 55 in 1984 opgeleverde woningen worden door huurders van woningcorporatie Brabant Wonen bewoond.

Brabant Wonen meldt dat het stadsbestuur van ’s-Hertogenbosch de procedure voor aanwijzing van de bolwoningen als gemeentelijk monument heeft gestart. Daarmee zijn de Bolwoningen informeel al een monument. Bewoners kunnen nog reageren op de plannen van de gemeente tot 22 januari 2022. Daarna volgt een definitief besluit.

Warme belangstelling

De woningen staan al langer in de belangstelling bij liefhebbers van architectuur en duurzame woningen. Huurders ontmoeten vaak buitenlandse toeristen die speciaal voor deze panden naar Nederland afreizen. Liefhebbers van het Eurovisie Songfestival hadden afgelopen editie tussen de vele liedjes door een kort filmpje kunnen zien met de Bolwoningen er in. De status van monument betekent dat Brabant Wonen versneld en meer onderhoud aan de woningen moet plegen. 

Huurwijzer toont meer

Magazine Huurwijzer van de Woonbond bezocht onlangs de Bolwoningen voor een reportage. Bewoners  hadden geruchten gehoord dat er mogelijk een monumentenstatus aankwam, maar wisten niets zeker. Navraag door Huurwijzer leverde de bevestiging van de plannen op. Weten hoe de woningen er van binnen uit zien? Lees dan de editie van magazine Huurwijzer die eind december op de mat valt.

monumenten

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen