Belangenbehartiger
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenEen deel van de chronisch zieke en gehandicapte huurders hoeft de inkomensafhankelijke huurverhoging niet te betalen. Dat was al eerder bekend, maar pas afgelopen week werd duidelijk hoe de regeling eruit ziet en wie bezwaar kan maken tegen de gluurverhoging.
Zowel huurders die voldoen aan de gestelde criteria als hun huisgenoten, hoeven de inkomensafhankelijke huurverhoging niet te betalen.
Ook het inkomen van eventueel inwonende mantelzorgers wordt buiten beschouwing gelaten. Als een van de leden van een huishouden chronisch ziek of gehandicapt is, kan dus met succes bezwaar gemaakt worden tegen de huurverhoging op grond van inkomen.
De criteria komen grotendeels overeen met de criteria die recht geven op een corporatiewoning. Aangepaste woningen vallen ook onder de regeling.
De groep chronische zieken en gehandicapten die geen ‘gluurverhoging’ hoeft te betalen bestaat uit:
Huurders met een AWBZ indicatie voor verpleging, verzorging of individuele begeleiding;
Huurders die een indicatie voor verblijf in de AWBZ-instelling hebben (bijvoorbeeld een verzorgingshuis) maar nog wel zelfstandig wonen;
Huurders die ADL-assistentie ontvangen (ADL = algemene dagelijkse levensverrichtingen) in een speciale rolstoeldoorgankelijke sociale huurwoning;
Huurders die aanpassingen aan de woning hebben gekregen op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO), bijvoorbeeld een traplift of een in hoogte verstelbaar keukenblad.
Ten aanzien van de indicaties geldt nog wel de voorwaarde dat zij voor een jaar geldig moeten zijn en betrekking hebben op ten minste 10 uur per week. Voor chronisch zieken en gehandicapten die (iets) minder uren zorg nodig hebben kan doorstroming naar een andere woning echter ook onlogisch en onwenselijk zijn. De Woonbond vindt daarom dat er kritisch gekeken moet worden naar de grens van 10 uur.
De regeling treedt per 1 mei in werking. Doordat de regeling zo laat bekend is geworden, is een goede informatievoorziening lastig. De Woonbond is bezorgd dat veel chronisch zieken niet op tijd geïnformeerd kunnen worden over deze uitzonderingsregels. Bezwaar maken (bij de verhuurder) moet namelijk voor 1 juli.
De Woonbond komt op voor de belangen van huurders. We staan voor betaalbare huren, goede woningen in leefbare wijken en sterke huurdersorganisaties. Wat hebben we de afgelopen jaren voor u bereikt?
SuccessenVragen over huren of problemen met je verhuurder? Woonbondleden vragen advies bij de Huurderslijn (020-551 77 55).
Een goed geïnformeerde huurder krijgt meer voor elkaar! De Woonbond heeft tientallen brochures over de rechten van huurders en huurdersorganisaties. Je bestelt ze in onze webwinkel.
webwinkel