Coalitie botst over huurtoeslag

31 mei 2016

De Telegraaf berichtte vanochtend dat minister Blok wil bezuinigen op de huurtoeslag, omdat er een overschrijding van het huurtoeslagbudget is van 200 miljoen euro. De coalitiepartijen verschillen van mening over het korten op huurtoeslag.

Bezuiniging

Volgens de berichtgeving in de Telegraaf wil Blok het gat in de begroting dichten door de zogeheten "kwaliteitskorting" te verhogen. Dat betekent dat mensen in huurwoningen met een huurprijs boven de “kwaliteitskortingsgrens” voortaan minder huurtoeslag krijgen. De Woonbond is fel tegen deze korting op de huurtoeslag.

Coalitie verdeeld

Op de website van het Financieele Dagblad laat de PvdA weten dat de overschrijding van het huurtoeslagbudget komt door te lage ramingen van minister Blok. Het verhogen van de kwaliteitskorting is volgens Kamerlid Albert De Vries niet aan de orde. De VVD is wel voor een korting op de huurtoeslag.

Woonbond tegen korting huurtoeslag

De Woonbond is tegen een eventuele bezuiniging op de huurtoeslag. ‘Het is schandalig om als kabinet eerst de huren gigantisch te laten stijgen, waardoor meer huurders een beroep moeten doen op huurtoeslag, om vervolgens diezelfde huurtoeslag te verlagen,’ aldus Woonbonddirecteur Ronald Paping. ‘Huishoudens met een laag inkomen en een forse huur worden zo dubbel gepakt. Dat mag de politiek niet laten gebeuren.‘

Steeds meer huurders in te dure woning

Het aantal huurders met een relatief laag inkomen en een te hoge huur is tussen 2009 en 2015 fors toegenomen, van 8 naar ruim 18% van de huurders, blijkt uit recent onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ruim een half miljoen huurders woont in een huurwoning met een huurprijs die te hoog is voor hun inkomen. Paping: ‘De problemen voor deze groep groeien als er gekort wordt op de huurtoeslag.’

betaalbaarheid
huurtoeslag

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen