Comfortabel en gezond wonen in 2016

31 december 2015

Wat kunnen huurders doen om de woning zo goed mogelijk naar hun zin te maken? Deze vraag hoe staat centraal in de nieuwste publicatie ‘Comfortabel en gezond wonen’ van de Woonbond. Vanaf 1 januari 2016 ontvangen nieuwe leden een gratis exemplaar.

Boekje Comfortabel en gezond wonen (Woonbond, 2017)
Boekje Comfortabel en gezond wonen (Woonbond, 2017)

Om zelf meer invloed uit te oefenen op de woning is het nodig om te begrijpen hoe een en ander werkt. Hoe zorg je dat je je verwarming zo gebruikt dat het aangenaam warm is waar je dat wil en toch de energiekosten niet uit de hand lopen? Hoe zorg je dat er geen vochtproblemen ontstaan en de lucht in je woning gezond is?

Met de publicatie wil de Woonbond bijdragen aan meer inzicht en daardoor prettiger en energiezuiniger wonen. Het boekje helpt ook om verbeterplannen van de verhuurder te beoordelen of zelf verbetervoorstellen te doen aan de verhuurder. In de hoofdstukken over verwarming, ventilatie en vocht komt dat aan de orde, naast vele concrete tips en achtergrondinformatie. 

Leer de verwarming kennen

De verwarming speelt een grote rol bij de beleving van comfort én in het energieverbruik. Van het totale energieverbruik is die van de verwarming verreweg het grootste deel. In een gemiddelde woning is ongeveer twee derde van de totale energierekening voor verwarming en warm water. Naast een goede installatie, een goede afstelling en regelmatig onderhoud, is het gedrag erg bepalend voor het energieverbruik. Je kunt zelf veel doen om de energierekening te verlagen als je weet hoe je ermee om moet gaan.

Ventileren voor goede gezondheid

Goed ventileren is niet zo zeer van invloed op de energierekening, maar is des te meer van groot belang voor de gezondheid. Maar het moet in de woning wel mogelijk zijn om te ventileren. Er moeten ventilatievoorzieningen aanwezig zijn die goed bruikbaar zijn. Dat is helaas niet altijd het geval. Veel verbeteringen kun je niet zelf aanbrengen, dat moet de verhuurder doen. Kijk op ons dossier energiebesparing voor meer informatie

energiebesparing

De Woonbond is er voor huurders en hun organisaties!

Word nu lid en profiteer van alle voordelen